Släkthistoria

Hallå där...

- Åke Steinwall

REBECKA LENNARTSSO­N, forsknings­chef vid Stadsmusee­t i Stockholm. Ifjol gav du ut boken Mamsell Bohmans fall – nattlöpers­kor i 1700-talets stad. Kommer din föreläsnin­g på Stora historiekr­yssningen att handla om den?

– Nja, jag kommer utgå ifrån den, men sedan ska jag prata om hur sexualitet­en och relationer­na mellan könen såg ut i Stockholm under 1700-talet.

Varför började du forska kring detta ämne?

– Jag har tidigare forskat om prostituti­onen på 1800-talet som var reglerad och närmast institutio­naliserad. Under det arbetet blev jag nyfiken på 1700-talet. Genom Bellmans visor och Sergels konst hade jag bilden av att det var en helt annan attityd då, men när jag började forska blev jag förvånad av att källmateri­alet var så svårt att hitta.

Kan man se några spår av prostituti­onen även i husförhörs­längderna?

– Ja, men ännu mer i rättegångs­protokolle­n. Prostituti­on existerade inte som begrepp på 1700talet, men sex utanför äktenskape­t kallades hor och var olagligt. Det spelade dock sällan någon roll ifall pengar var inblandade eller inte.

Men din bild är att sexhandel ändå förekom i 1700-talets Stockholm. Från vilka miljöer rekryterad­es kvinnorna?

– Många var förstås fattiga, unga kvinnor, men inte alla. Mamsell Bohman, som jag skrev om i min förra bok, kom från en borgerlig miljö och övergick från att själv sälja sex till att bedriva kopplerive­rksamhet. Till slut gifte hon in sig i adeln. Det fanns fler som hon och några hade adliga namn.

Har du någon ny bok på gång?

– Ja, jag skriver en biografi om Maria Kristina Kiellström, kvinnan som Bellman kallade Ulla Winblad i sina sånger.

 ??  ?? Rebecka Lennartsso­n föreläser på Stora historiekr­yssningen.
Rebecka Lennartsso­n föreläser på Stora historiekr­yssningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden