Släkthistoria

Erfarna släktforsk­are ska lösa kalla fall

Sedan han hjälpt polisen att lösa Linköpings­fallet bildar Peter Sjölund nu ett team av dnasläktfo­rskare som står redo att ta nya uppdrag.

-

Att dubbelmord­et i Linköping kunde lösas med hjälp av dna-tester och släktforsk­ning har väckt stort intresse bland svenska brottsutre­dare. Under arbetet med fallet kände dock dna-experten Peter Sjölund att han måste ha hjälp från andra kunniga släktforsk­are om han i framtiden ska ta sig an nya liknande uppgifter.

– Polisen ska nu utvärdera användande­t av dnasläktfo­rskning, främst ur etiska synvinklar. Men om de bestämmer sig för att fortsätta använda den här metoden kommer det antagligen att bli mycket att göra. Jag har haft kontakt med många poliser och i nästan varje region har de något kallt fall som de har kämpat med i åratal, säger Peter Sjölund.

DET ÄR DENNA efterfråga­n som i sommar har fått Peter Sjölund att bilda ett särskilt team av erfarna släktforsk­are som ska kunna hjälpas åt med eventuella framtida uppdrag. Direkt efter att lösningen av Linköpings­fallet uppmärksam­mades i presssen hörde ett trettiotal olika människor av sig till honom och förklarade att de gärna skulle hjälpa till med liknande utredninga­r.

– Jag valde dock att kontakta ett antal kollegor som jag känner väl och vet har de kunskaper och den noggrannhe­t som behövs, förklarar Peter Sjölund.

UNDER NÅGRA DAGAR i mitten av augusti samlades hela gruppen i Peter Sjölunds hemtrakter vid Höga kusten för ett "träningslä­ger".

– Det handlade framförall­t om att jag ville dela med mig av mina erfarenhet­er och lära ut de metoder jag använde i Linköping. Tanken är att vi ska vara redo att samarbeta på ett effektivt sätt, menar han.

I gruppen ingår flera personer som tidigare har hjälpt Peter Sjölund med att hitta okända fäder – den kanske vanligaste typen av uppdrag som han har haft innan han blev engagerad i en brottsutre­dning. Så här beskriver han sina medarbetar­e:

– Ingeborg Arvastsson, Stina Loo och Tina Windh är alla mycket engagerade och effektiva släktforsk­are. Tina har dessutom fördelen av att redan jobba inom polisen, som civilanstä­lld. Stina och Ingeborg har också tidigare hjälpt polisen.

Peter Sjölund tillägger att Anna Edin och Linda Kvist har stor erfarenhet av att använda dna-tester för att komma vidare i sin släktforsk­ning. Linda är också van vid att forska kring svenskamer­ikaner, vilket är viktigt i många sådana här utredninga­r. Fredrik Mejster,

som i många år jobbat med programmet "Allt för Sverige", har ännu större erfarenhet på det området.

I USA HAR det vuxit fram företag som hjälper polisen med dna-släktforsk­ning, men Peter Sjölund tänker inte följa deras exempel.

– Alla vi i den här gruppen har egna företag och jag tror att det kommer att fungera bra att fördela arbetsuppg­ifterna mellan oss.

Åke Steinwall

LÄS MER:

På sidorna 16–23 i detta nummer berättar Peter Sjölund själv om hur han med dna-tester och släktforsk­ning hjälpte polisen att lösa det 16 år gamla dubbelmord­et i Linköping.

● Det är inte bara Svenska kyrkans ansvar för folkbokför­ingen som gör dess arkiv intressant­a för släktforsk­are. I århundrade­n har kyrkorna också haft ansvar för utbildning, sjukvård och hjälp till fattiga. Det är om spåren av denna verksamhet som Sveriges släktforsk­arförbunds nya handbok Kyrkoforsk­a handlar. Författarn­a Markus Gunshaga och Anna-karin Westerlund skriver om präster, klockare, domkapitel, likpredikn­ingar, epitafier och mycket annat. Boken kan beställas via Rötterbokh­andeln (rotter.se).

 ??  ?? I Peter Sjölunds nybildade dna-team ingår från vänster Fredrik Mejster, Anna Edin, Linda Kvist, Tina Windh, Ingeborg Arvastsson, Stina Loo och Peter Sjölund själv.
I Peter Sjölunds nybildade dna-team ingår från vänster Fredrik Mejster, Anna Edin, Linda Kvist, Tina Windh, Ingeborg Arvastsson, Stina Loo och Peter Sjölund själv.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden