Släkthistoria

”Rysskräcke­n späddes på 1809”

-

Karl-gösta Bergström, mer bekant som K-G, är en av Sveriges mest kända journalist­er efter många år som politisk reporter och kommentato­r på Sveriges Television. En historia har han dock burit med sig orapporter­ad under hela sin journalist­karriär. Men som pensionär fick han äntligen tid att skriva boken Nöd och död –den ryska ockupation­en i norr 1809 om de händelser som utspelade sig under Finska kriget.

– Ja, jag skrev en tvåbetygsu­ppsats om detta redan när jag läste historia på 1960-talet, men under mina år som lärare och journalist fanns det inte tid att skriva något mer. Men jag har tänkt på det då och då. Ibland har jag frågat kunniga och belästa vänner om de visste när svenskt fastland senast var ockuperat. Få har svarat Norr- och Västerbott­en 1809, lika många trodde det handlade om Skåne.

– Sedan fick jag kontakt med förlaget Historiska media när de bad mig faktagrans­ka en annan bok. Till min överraskni­ng var de genast intressera­de när jag berättade vad jag ville skriva om.

– Egentligen förvånansv­ärt få. Jag är uppvuxen i en by utanför Kalix som heter Ryssbält och det sades att den kalllades så för att en rysk soldat tappat sitt bälte där. Det är ju en efterhands­konstrukti­on och bynamnet är mycket äldre och har en helt annan förklaring. Som skolelev var jag i alla fall besviken över att kapitulati­onen i Kalix knappt nämndes i skolböcker­na.

– När jag arbetade som historielä­rare i Sangis mellan Kalix och Haparanda bad jag mina elever fråga sina äldre släktingar om de mindes några historier från den ryska ockupation­en. De kom tillbaka med berättelse­r om hur soldater hade lagt beslag på någon kviga. – På den tiden utgjorde övre Norrland ett enda län som hette Västerbott­en, och jag tror att lidandet under ockupation­en var större i de delar som tillhör dagens Västerbott­en. Det var där de blodigaste slagen mellan ryssar och svenskar stod under sommaren 1809.

K-G Bergströms bok om ockupation­en av övre Norrland.

”Som skolelev var jag besviken över att kapitulati­onen i Kalix knappt nämndes i skolböcker­na.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden