Släkthistoria

150 fall lösta med släktforsk­ar-dna

-

● Sedan 2018 har polisen i USA löst fler än 150 grova våldsbrott med hjälp av släktforsk­arnas dna-databaser.

Ett av de äldsta »kalla» fallen är ett där identitete­n på både offer och gärningsma­n var okänd i 52 år. 1968 hittades en ung kvinna dumpad på ett fält i Kalifornie­n. Hon hade våldtagits och sedan knivmördat­s. Polisen kunde inte hitta hennes identitet och så de kallade henne Jane Doe. Hennes kläder sparades i alla år och dna från dem kunde nu 2020 äntligen, med hjälp av släktforsk­ning, berätta vem hon var och dessutom vem som mördade henne.

Hennes namn var Anita Louise Piteau och hon hade kommit från östkusten till Kalifornie­n för att söka lyckan i Hollywood. Hennes mördare, Johnny Chrisco, avled 2015 och kunde därför inte ställas inför rätta. Men Anita Louise, som fick sin identitet åter tack vare dna-släktforsk­ning, fick sina kvarlevor flyttade till släktens kyrkogård i hemstaden och de anhöriga har fått veta varför hon försvann 1968.

1990 hittades ett dött, nyfött spädbarn i en pappkarton­g vid en skräphög i Greenville, South Carolina. Barnet gavs namnet

Julie Valentine av polisens utredare, men hennes föräldrar kunde inte hittas. Julie Valentine blev ett kallt fall fram till 2019 då dna-släktforsk­ning kunde ringa in flickans pappa, vilket ledde polisen till mamman Brook Graham. Då visade det sig att ännu ett övergivet och dött spädbarn, en pojke, som 1989 hade hittats i samma område, också hade lämnats av samma mamma.

1998 hittades lämningarn­a av en ung pojke som hade legat död vid sidan av motorvägen i North Carolina. Han kunde inte identifier­as utan kallades »pojken under reklamskyl­ten». 2019 lyckades dna-släktforsk­are ringa in hans pappa. Det visade sig då att pojkens namn var Bobby Whitt. Fyndet ledde vidare till att man upptäckte att en kvinna, som mördats samma år och lämnats vid en väg i South Carolina, var pojkens mamma, Myoung Hwa Cho. Pappan, John Russell Whitt, erkände bägge morden och dömdes till fängelse till minst år 2090.

Dna-släktforsk­ning har även använts under brottsutre­dningar från senare år. I juli 2018 kunde Spencer Monnet gripas, endast 14 veckor efter att han brutit sig in och våldtagit en 79-årig kvinna i Utah.

 ??  ?? Ett axplock rubriker om amerikansk­a mordfall som har lösts tack vare släktforsk­ares dna-databaser.
Ett axplock rubriker om amerikansk­a mordfall som har lösts tack vare släktforsk­ares dna-databaser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden