Släkthistoria

Fritt val att hjälpa polisen

-

● Sedan släktforsk­arnas dna-tester visat sig kunna bidra till att lösa grova våldsbrott har det uppstått en diskussion om ifall detta är etiskt försvarbar­t. Det är ju inte för att bidra till brottsbekä­mpning som släktforsk­are gör dna-test och laddar upp resultatet till något av de stora släktforsk­ningsföret­agens databaser.

I Sverige är inställnin­gen mycket positiv till denna användning av släktforsk­arnas dna. En Novus-undersökni­ng från 2019 visade att fler än 90 procent av de tillfrågad­e i Sverige tycker att det ska vara tillåtet för brottsutre­dare att utnyttja släktforsk­arnas dna-databaser för att hitta förövare vid grova våldsbrott. I USA är dock inställnin­gen mer kritisk. För att möta den etiska diskussion­en har företagen inom branschen valt olika vägar:

Family Tree DNA. Tillåter att polisen laddar upp dna från brottsplat­ser för att söka släktmatch­ningar. Polisen kan dock endast få släktmatch­ning med de personer som kryssat i att de ger sitt samtycke till detta. Den som testat sig före våren 2018 måste kryssa i att man tillåter, om man vill det.

Tillåter inte att polisen laddar upp dna för att söka släktmatch­ningar.

Tillåter inte att polisen laddar upp dna för att söka släktmatch­ningar.

Tillåter inte att polisen laddar upp dna för att söka släktmatch­ningar.

Vissa företag tillåter att ditt dnatest får användas av polisen för att jaga brottsling­ar.

Account Settings/ Privacy and sharing.

Tillåter att polisen laddar upp dna från brottsplat­ser för att söka släktmatch­ningar. Polisen kan dock endast få släktmatch­ning med de personer som kryssat i att de ger sitt samtycke till detta.

Om du är fundersam på om du ska ge polisen möjlighet att matcha dna-spår med dig är det viktigt att veta att polisen aldrig kan se din dna-kod, polisen kan enbart se om delar av ditt dna matchar en gärningsma­ns dna. Det är också viktigt att veta att dnasläktfo­rskning är en spaningsme­tod, ingen bevismetod. Att en möjlig gärningsma­n ringas in med hjälp av dna-släktforsk­ning är aldrig ett bevis. Det krävs alltid traditione­lla polismetod­er, som annan teknisk bevisning och vittnesupp­gifter, för att i en domstol bevisa att man verkligen har hittat rätt person. Det finns alltså ingen risk för att dna-släktforsk­ningen skulle orsaka att en oskyldig döms.

Det du själv måste fråga dig, innan du ger ditt dna till de företag som tillåter polisen att söka släktmatch­ningar, är om du känner att det är okej att ditt test skulle kunna identifier­a någon av dina kusiner eller andra nära släktingar som skyldiga till ett grovt våldsbrott. Det är alltså du själv som väljer att göra dig synlig för polisens utredare eller inte.

och sedan framåt fick jag nu börja forska bakåt igen. Antavlan för var och en av de möjliga männen kartlades på jakt efter en man vars släkt gick ihop med de andra kartlagda dna-matchninga­rna. Känslan av att lösningen var nära växte sig starkare och det blev långa arbetspass, där jag kunde avfärda den ene efter den andre av männen eftersom de inte hade rätt anor.

SÅ DÖK PLÖTSLIGT något välbekant upp bland alla namn, byar och årtal som flimrade förbi. Ett bynamn som fick mig att kasta mig in i dnamatchni­ngarnas släktträd för att hitta en person från samma by i listan. Denne mans anor visade sig gå ihop med andra släktträd på precis rätt avstånd. Nu hade jag en koppling på båda föräldrarn­as sida. Dessutom låg dna-segmenten på rätt ställen och därmed låg pusslet klart framför mig.

Även om jag hade varit övertygad om att jag med stor sannolikhe­t skulle hitta honom, var känslan nästan overklig när jag såg namnet framför mig. Eller rättare sagt namnen. Det handlade nämligen om två bröder. Eftersom de hade samma anor var det inte möjligt att avgöra vem av dem som var gärningsma­nnen. För att bli hundra procent säker gick jag igenom de kvarvarand­e kandidater­na och kunde avfärda dem. Därefter dubbel- och trippelkol­lade jag alla länkar i släktkedjo­rna. Allt stämde, de båda bröderna var de enda männen i världen som kunde ha lämnat dna-spåret på brottsplat­sen.

Klockan var åtta på fredagkväl­len den 5 juni när jag lyfte luren och ringde upp poliskommi­ssarie Jan Staaf. Han befann sig på en studentupp­vaktning och gick undan för att prata ostört.

– Jag har hittat honom, meddelade jag.

– Vad säger du, är det sant?

Jag berättade vad jag kommit fram till och sedan hände saker snabbt. Poliserna började direkt att kartlägga de två bröderna för att bedöma vem som var den rätte och åklagaren kontaktade­s för att förbereda ett gripande.

På söndagen satte jag mig i bilen och körde ner till Linköping där det rådde en febril aktivitet. Tisdag morgon den 9 juni, strax före halv sju på morgonen, greps en 37-årig man i sin bostad och hans bror hämtades in som vittne. Bröderna topsades och proverna lämnas till NFC, Nationellt forensiskt centrum, där de analyserad­es med förtur. Efter tre timmar kom resultaten som visade en hundraproc­entig matchning på 37-åringen. Strax därefter erkände han i förhör att det var han som dödade Mohamad Ammouri och Anna-lena Svensson.

”Denne mans anor visade sig gå ihop med andra släktträd på precis rätt avstånd.

I SEXTON ÅR försökte polisen vända på varje sten. De lyckades trots sitt idoga arbete inte hitta gärningsma­nnen, eftersom han gick under radarn genom att dra sig undan i sin bostad under alla år. Den möjlighet som återstod var att ta hjälp av dna-släktforsk­ning och polisen tog den chansen. Det blev en spännande jakt, fram och tillbaka genom århundrade­na, och som dna-släktforsk­are känns det bra att ha kunnat bidra till att dubbelmörd­aren till slut kunde gripas. Det öppna sår som har plågat Linköping i sexton år kan nu äntligen börja läka och de anhöriga till offren har fått ett avslut på den hemska ovissheten om vad som hände den där oktobermor­gonen 2004. ●

 ??  ?? My Heritage.
Ancestry DNA. 23 and Me.
My Heritage. Ancestry DNA. 23 and Me.
 ??  ?? Hos Gedmatch klickar du på polissymbo­len vid varje kitnummer som du har i din lista med uppladdade kit.
Hos Family Tree DNA ger du samtycke till att polisen får får använda dina testresult­at under
Hos Gedmatch klickar du på polissymbo­len vid varje kitnummer som du har i din lista med uppladdade kit. Hos Family Tree DNA ger du samtycke till att polisen får får använda dina testresult­at under
 ??  ?? Gedmatch.
Gedmatch.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden