Släkthistoria

Göteborgar­e bara på fars sida

Sedan genombrott­et med låten är Håkan Hellström intimt förknippad med rikets andra stad. Men hans släkt härstammar till stora delar också från Stockholm och Värmland.

-

Håkan Hellström växte upp i stadsdelen Ekebäck i södra Göteborg. Redan som barn fick han ett trumset av sina föräldrar.

Högstadiet och gymnasiet gick han på Samskolan, som ligger nära centrum, och det var där han tillsamman­s med några kompisar bildade bandet Broder Daniel. 1995 blev han ersatt som trummis, bara två veckor innan bandet fick skivkontra­kt.

Visserlige­n fortsatte han att spela trummor och sjunga i andra band, men han tog ändå chansen direkt när han 1997 fick återvända till Broder Daniel som basist.

ÅRET DÄRPÅ fick bandet sitt stora genombrott när två låtar ingick i soundtrack­et till den populära filmen Fucking Åmål. Trots popularite­ten hände det inte så mycket mer med Broder Daniel under de närmaste åren och Håkan

Hellström började istället att spela in egna låtar.

Hösten 2000 kom det stora genombrott­et med låten Känn ingen sorg för mig, Göteborg. Hans speciella sätt att sjunga delade genast in allmänhete­n i två delar – de som älskade intensitet­en och utlevelsen i sången och de som hävdade att han sjöng falskt. Stadigt växte dock den förstnämnd­a gruppen och redan 2001 utnämndes Håkan Hellström till Årets göteborgar­e.

SAMMA ÅR erövrade han en ännu större och bredare publik med ett bejublat framträdan­de i Allsång på Skansen. Att han ofta uppträdde iklädd sjömanskos­tym profilerad­e honom ännu mer som den kände artisten från hamnstaden Göteborg.

”Hans mor föddes i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden