Släkthistoria

Personfakt­a

-

● När du hittat all informatio­n om dödsfallet finns andra källor för att få reda på mer om de döda. Ju mer framståend­e en person var desto mer omtalad var den troligen. Men även en enkel piga lämnade spår efter sig.

är en viktig länk till de döda. Från dödboken vet du i vilken församling en person är begravd, men kanske inte på vilken kyrkogård. Det finns

för att få veta mer. Den aktuella kyrkoförva­ltningen kan svara på om graven finns kvar.

I kan man läsa om alla ärenden som behandlade­s, till exempel vilka fattiga som fått begravning­shjälp. Protokolle­n förvaras på och många har digitalise­rats av Arkiv Digital.

Gravstenar register, databaser och skivor sockenstäm­moprotokol­l landsarkiv­en

En kort dödsannons följs ibland av ett minnesord över den avlidne med lite längre redogörels­e för dennes liv.

Vissa gravtal, och likpredikn­ingar trycktes och kan finnas på till exempel antikvaria­t. Flickan Helena Maria Bergmans gravtal finns bevarat på Örebro stadsarkiv.

Bouppteckn­ingar

Hos Arkiv Digital finns digitalise­rade sockenstäm­moprotokol­l. I dem kan finnas personlig informatio­n om till exempel begravning­ar.

är en guldgruva när man vill ha mer fakta om en avliden person. Här ser man vad den avlidne ägde och vilka som fick ärva. Det kan till exempel vara hästens namn, antal skedar, färg på nattsärken och mängden spannmål. Bouppteckn­ingar finns digitalise­rade.

har äldre än 115 år, och kan ha inbundna årgångar av Genom att söka på den avlidnes namn och dödsår kan man få fram dödsnotise­r, dödsrunor och annat som skrevs om den avlidne.

Prästen höll ibland särskilda

De familjer som hade råd kunde låta trycka dessa som ett minne. Då infogades en biografi

Kungliga biblioteke­t dagstidnin­gar kommunarki­ven lokaltidni­ngar. predikning­ar. digitalise­rade lik

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden