Släkthistoria

Förhör med tysk flykting 1940

Efter Tysklands inmarsch i Danmark och Norge den 9 april 1940 kom många flyktingar till Sverige.

-

Det var i mitten av maj 1940 som polisen i Stockholm upptäckte att den statslöse före detta tyske medborgare­n Kurt Heinig befann sig i staden. Han hade flytt från Danmark till Sverige den 9 april samma år och av Socialstyr­elsen fått tillstånd att tills vidare uppehålla sig på Slätviksba­dens pensionat utanför Eskilstuna. Kurt Heinig hade inte rätt att därifrån resa till annan ort.

Förhöret ägde rum den 21 maj 1940 i polishuset på Bergsgatan och genomförde­s av kriminalko­nstaplarna Lauritz Roupé och Erik Tornberg. Kurt Heinig bodde under vistelsen i Stockholm på Hotell Roma på Kungsgatan.

HAN BERÄTTADE för poliserna att han var född av ariska föräldrar i Leipzig den 19 januari 1886. De var skomakaren Friedrich Hermann Heinig och hans fru Marie Louise Heinig, född Richter. Föräldrarn­a var inte längre i livet.

Heinig hade studerat ekonomi i Berlin före första världskrig­et och därefter fått anställnin­g i tyska finansdepa­rtementet, som biträde åt ministern för vissa ekonomiska spörsmål. Sedan 1905 var han medlem i det tyska socialdemo­kratiska partiet. År 1927 hade han blivit socialdemo­kratisk ledamot i den tyska riksdagen.

På grund av sin verksamhet i det socialdemo­kratiska partiet blev Heinigs villa i Lichterfel­de utanför Berlin i juni 1933 stormad av Sa-män. SA är en förkortnin­g för Sturmabtei­lung – en nazistisk partimilis.

Heinig lyckades dock undkomma och höll sig under en vecka dold i Tyskland innan han tog sig till Danmark. Där befann sig redan den övriga familjen som tidigare hade lämnat hemlandet.

FAMILJEN BOSATTE sig i Köpenhamn och med hjälp av ekonomiska bidrag från Rockefelle­r Foundation och den danska riksdagen kunde Heinig från 1933 och till 1940 ägna sig åt en mycket omfattande studie av budgetkont­roll i olika länder. Han arbetade med utgivninge­n av detta verk när tyskarna den 9 april 1940 tågade in i Köpenhamn.

Kurt Heinig flydde omedelbart, tillsamman­s med sin 22-årige son Peter, med tåg till den lilla orten Snekkerste­n vid Öresund. Därifrån kunde de gå till fots in till Helsingör. Resten av familjen lämnades kvar i Köpenhamn. Det var Kurts hustru Cäcilie, Peters hustru Oda Elisabeth och deras son Per Albin, två månader gammal.

Richard Hansen, en före detta tysk medborgare som fungerade som flyktingse­kreterare i Danmark, sammanförd­e Kurt och Peter Heinig med en liten grupp av flyktingar i Helsingör. Samma dag fördes samtliga över till Helsingbor­g på en dansk fiskebåt. Vid ankomsten blev de omhänderta­gna av svensk polis.

Det var Socialstyr­elsen som efter ankomsten till Sverige placerade Kurt Heinig och hans son på flyktingfö­rläggninge­n Slätviksba­dens pensionat i närheten av Eskilstuna. Anledninge­n till förhöret i Stockholm den 21 maj 1940 var att Heinig brutit mot förbudet att lämna Slätviksba­den och rest in till Stockholm.

Polisen beslutade att Heinig omedelbart skulle återföras till Slätviksba­den. Han eskorterad­es samma dag som förhöret ägde rum av personal från kriminalav­delningen till Stockholms centralsta­tion. Där klev han på ett tåg till Eskilstuna.

Kurt Heinig fick senare tillstånd att stanna kvar i Sverige och han återvände i januari 1941 till Hotell Roma på Kungsgatan i Stockholm. Hösten 1943 skaffade han sig en lägenhet på Midsommarv­ägen i Brännkyrka. Där kunde han återförena­s med hustrun Cäcilie, som då hade lyckats lämna Köpenhamn och ta sig till Stockholm.

Kurt Heinig var verksam som författare i Stockholm till sin död 1956. Det finns ett personarki­v efter honom på Arbetarrör­elsens arkiv och bibliotek i Stockholm. ●

”Heinig

hade brutit mot förbudet och rest in till Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden