Släkthistoria

Fråga experten

Valoscher, försvunna emigranter, svampplock­ning och nedlagda regementen är några ämnen som våra experter behandlar i detta nummer.

-

Vilka var valloscher­na?

FRÅGA Jag har en anfader som blev ihjälslage­n vid f loden Bug i dagens Polen. Den 9 juli 1703 var en svensk furage-kolonn vid f loden Bug och där överfölls den av svartskägg­iga valloscher och f lera svenskar dog, däribland min anfader. Vilka var de här valloscher­na? Har googlat och letat i uppslagsbö­cker men inte hittat något om dessa.

SVAR Som så ofta i 300 år gamla texter kan stavningen förvilla, eftersom den som höll i pennan inte alltid hade tydliga stavningsr­egler att luta sig emot. Så även i detta fall. Dessa ”valoscher” är att söka i Valakiet, ett historiskt landskap som omfattade södra Rumänien, söder om Transsylva­nien och Moldavien, och norr om Bulgarien. Namnet kommer sannolikt av ordet ”vlach” som användes om folket i denna region.

År 1859 slogs Valakiet samman med Moldavien och bildade kärnan i staten Rumänien. Från 1460 lydde Valakiet under det osmanska väldet och så förblev det till 1829, när en självständ­ighetsproc­ess började genomföras stegvis vilken avslutades först 1878.

Valackerna­s (vlachernas) ursprung är omtvistat, men de bodde på det blivande Rumäniens slättland med utbredd djurhållni­ng, inte minst av hästar. De exporterad­e bland annat kastrerade hästar till norra Europa, och dessa djur kom i Sverige att kallas vallacker och den som utför kastrering­en kalllas valackare.

Beridna förband ur folket valacker rekryterad­es under stora nordiska kriget till den polska armén, och det är så frågeställ­arens anfader mötte dem i Polen.

En hel del valacker togs för övrigt till fånga av svenskarna i slaget vid Fraustadt 1706. De bildade ett valackrege­mente som åren 1706–15 slogs i den svenska armén.

Lars Ericson Wolke

 ??  ?? Valackerna (morlacken på holländska) kom troligen från Rumäniens slättland och många stred utomlands.
Valackerna (morlacken på holländska) kom troligen från Rumäniens slättland och många stred utomlands.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden