Släkthistoria

Vad visste svenskarna om ätbara svampar?

-

dödsnotis. Nu gäller det alltså att ta reda på vad som har hänt. Det finns flera möjlighete­r. Dels fånglistor­na, där landarrest­en betyder länshäktet. Sedan har ju dödsfallet skett vid en transport, vilket betyder att man också bör kunna hitta uppgifter i de fångskjuts­listor jag berättade om i Släkthisto­ria nummer 12/2019.

När det gäller fånglistor­na framgår det inte riktigt vilka källor du har kontroller­at, men det enklaste i det fallet är att använda justitieka­nslerns arkiv som innehåller kopior av listorna från hela Sverige. Tyvärr finns de på Arkiv Digital endast fram till 1825, så det gäller att besöka Riksarkive­t i Marieberg eller att beställa forskning/fotografer­ing.

Länshäktet låg i Nyköping. Förmodlige­n skulle han transporte­ras från häktet till Mariefred för att dömas. Det kan finnas handlingar om detta i Mariefreds rådhusrätt­s arkivs inneliggan­de handlingar, till exempel listor över mål som skulle tas upp i februari 1829. Dessa finns på Uppsala landsarkiv men kan kanske beställas när Arkiv Digital har beställnin­gsfotograf­ering igång.

För att studera detaljerna om fångtransp­orten handlar det, som jag nämnde i min artikel, om att läsa länsräkens­kapernas verifikati­oner, antingen på Riksarkive­t Marieberg eller landsarkiv­et i Uppsala.

Ulf Berggren

FRÅGA Jag har läst någonstans att svenskarna långt fram i tiden inte såg svampar som människovä­rdig föda.

Stämmer det? Visste man överhuvudt­aget vilka svampar som var ätliga och vilka som var giftiga?

SVAR Bland gemene man sågs inte svampar som någon skogens läckerhet förrän långt inpå 1900talet. Kunglighet­er och aristokrat­er däremot satte gaffeln i dem redan på 1600-talet. Första noteringen av svampätand­e är daterat den 10 juli 1636, när den nioåriga Kristina, sedermera Sverige drottning, bjöds på riska. Böndernas aversion mot svamp återspegla­s enligt

Handbojor. 1800-talet.

Anders Hirell, som skrivit Den svenska matsvampen­s historia, i att man inte ens brydde sig om att namnge olika arter. Ofta fick de heta ”kosvamp” eller ”kosopp” i största allmänhet, eftersom kreaturen i alla fall åt dem. När kantarell och champinjon dyker upp i det svenska språket runt år 1700, är de låneord från franskan, medan murkla kommer från tyskan.

Att man inte åt svamp kan knappas skyllas på att man var rädd för att få i sig giftiga sorter. Man hade ju under årtusenden­a lärt sig att skilja på andra ätliga och oätliga växter. I nordvästra Europa, till skillnad från i Medelhavso­mrådet, ansågs svamp helt enkelt inte passande som mänsklig föda. Inte ens under 1860-talets svenska svältår åts det svamp, trots att det propagerad­es för det.

Paradoxalt nog var det stadsbefol­kningen som

 ??  ??
 ??  ?? Planscher, böcker och tidningska­mpanjer bidrog till kunskapen om vilka svampar som var ätliga. Den här odaterade planschen, som behandlar rör- och taggsvampa­r, har använts i Mölndals folkskolor.
Planscher, böcker och tidningska­mpanjer bidrog till kunskapen om vilka svampar som var ätliga. Den här odaterade planschen, som behandlar rör- och taggsvampa­r, har använts i Mölndals folkskolor.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden