Släkthistoria

Lär dig mer om tiden

-

6 För att verkligen förstå hur släktingar­na levde sitt liv behöver man sätta sig in i hur det var på den tiden. Kyrkböcker­na ger namn på personer och platser samt årtal för olika händelser. Genom att lära sig mer om tidsandan förstår man hur de bodde, vilka arbeten som fanns, hur de firade olika högtider, vad de åt, hur skolan såg ut och annat som rörde deras vardag.

Som släktforsk­are är det inte i första hand aktuella händelser och stora historiska skeenden som man är ute efter, utan de personliga och lokala rapporteri­ngarna – det som ibland kallas mikrohisto­ria.

DET STRÄVSAMMA LIVET på landsbygde­n har skildrats i både böcker och på film. Vilhelm Mobergs Utvandrare­pos är kanske det främsta när det handlar om att läsa sig till kunskap om hur man hade det som en fattig torpare i 1800-talets Sverige – och vad emigration­en till Amerika kunde innebära. Vi rekommende­rar också boken Sveriges historia för släktforsk­are som spänner över 700 års historia och visar vad som hände i samhället vid olika tidsepoker. Den utkom 2022.

NÅGRA EXEMPEL på tv-serier som finns i Svt/öppet arkiv är Hemsöborna, Raskens, Någonstans i Sverige, Hem till byn, Hedebyborn­a, Tre kärlekar, Mor gifter sig och Rid i natt. Nyinspelni­ngen av Utvandrarn­a finns på TV4 Play. Den nya serien Historien om Sverige på SVT bygger på rekonstruk­tioner av historiska skeenden och visar hur man levde från istiden till våra dagar. De senare avsnitten är kanske mest relevanta för släktforsk­are.

Att besöka museer och hembygdsgå­rdar är ett annat sätt att insupa atmosfären från en svunnen tid. Släkthisto­rias expert Marie Steinrud är forsknings­arkivarie på Nordiska museet som även har många digitala samlingar för släktforsk­are.

– Mitt bästa tips är att vara nyfiken på den tillvaro som släktingar­na har haft, inte bara fokusera på namn och årtal. Hur såg världen ut när de levde? Att gå på utställnin­gar, till exempel på Nordiska museets nya basutställ­ning ”Nordbor”, är ett bra sätt att lära sig mer, men också att gå på föredrag som ordnas av föreningar och kultur arvsinstit­utioner, till exempeloli­ka arkiv. Många kan man ta del av digitalt. Här kan man också träffa likasinnad­e! ●

”Livet på landsbygde­n har skildrats i både ” böcker och på film.

 ?? ?? En av många tv-serier som ger kunskap om livet i 1800talets Sverige är Raskens från 1976 med bland andra Gurie Nordwall och Sven Wollter. Den finns i Svt/öppet arkiv.
En av många tv-serier som ger kunskap om livet i 1800talets Sverige är Raskens från 1976 med bland andra Gurie Nordwall och Sven Wollter. Den finns i Svt/öppet arkiv.
 ?? ?? Marie Steinrud.
Marie Steinrud.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden