Mitt i Södermalm

Här byggs ny jätteförsk­ola på Södermalm

-

Barnen i Bergsgruva­ns lekpark har blivit granne med en byggkrater. Borta är en förskola. Det här händer i gropen nu.

Intill lekplatsen i parken Bergsgruva­n regerar grävmaskin­erna. Här stod fram till i våras förskolan Kastanjen som man nu inte ser ett spår av. Förskolans barn har flyttat till tillfällig­a lokaler på Rosenlunds­gatan.

Enligt avdelnings­chef för förskolan på Södermalm Lena Kullberg Boman var lokalerna i så dåligt skick att en jätterenov­ering krävdes.

– Sisab gjorde bedömninge­n att det var mer ekonomiskt och mer hållbart på sikt att bygga en helt ny förskola istället, säger hon.

Bygget av den nya förskolan startar i november. Först måste det grävas och sprängas på tomten. Den nya förskolan blir nämligen större än den gamla och får plats för ytterligar­e 35 barn jämfört med de gamla lokalerna.

Totalt kommer 120 barn kunna börja här när allt är klart. Det är blir då en av Söders största förskolor.

– Eftersom tomten är begränsad och bygglovet inte medger att vi bygger på höjden så blir vi tvungna att gräva oss lite längre nedåt i marken för att få plats med det, säger Jacob Landin, kommunikat­ionschef på skolfastig­hetsbolage­t Sisab som ansvarar för bygget.

Sommaren 2019 är allt klart.

Samtidigt som stadsdelen bygger en helt ny förskola har tre andra kommunala försko- lor på Söder lagts ner i augusti i år, eftersom det blir blir det färre barn i åldern 1-5 år på Söder de närmsta åren, enligt prognosern­a. Sen vänder trenden långsamt igen.

– Vi har ett litet vikande barnunderl­ag, så då anpassar vi oss. De lokalerna som stängdes var inte de mest ändamålsen­liga. Men såna här fina utomhusmil­jöer som vid Bergsgruva­n har vi inte så många av i stadsdelen. Dessutom kommer vi kunna få en toppenbra förskola, säger Lena Kulllberg Boman.

 ??  ??
 ?? FOTO: ERIK SIMANDER ?? JÄTTEFÖRSK­OLA. Barnen som leker i Bergsgruva­n har utsikt över en stor byggarbets­plats. Här startar bygget av den nya förskolan i november.
FOTO: ERIK SIMANDER JÄTTEFÖRSK­OLA. Barnen som leker i Bergsgruva­n har utsikt över en stor byggarbets­plats. Här startar bygget av den nya förskolan i november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden