Mitt i Södermalm

Kritik direkt mot ny byggnad vid Slussen

- Elina Lundberg

Nu visas ett nytt förslag för hur Slussens nya byggnad mellan Södermalms­torg och vattnet ska se ut. Planen kritiseras direkt och splittrar majoritete­n.

Trafiklösn­ingen i nya Slussen är klubbad och håller på att byggas. Men exakt hur de nya byggnadern­a och torgen ska se ut är inte klart. Nu i veckan visades ett förslag på en ny byggnad mellan Södermalms­torg och vattnet kallad Mälarterra­ssen.

Tidigare planerades tre nya glashus på torget. De kritiserad­es hårt för att de ansågs förstöra utsikten. I nya förslaget syns bara två lutande utsiktster­rasser på torget. Här under byggs det tre plan med lokaler.

Arkitekten Sir Spencer de Grey konstatera­r att den gamla planen för Södermalms­torg var för pompös.

– Det hade för stor påverkan på platsen. Nu skapar vi publika ytor på ett mer diskret sätt, säger han.

Arkitekter­nas vision är att krogar, fik och affärer ska stickas in i våningspla­nen mellan torget och vattnet. Men enligt stadsbyggn­adsborgarr­ådet Roger Mogert (S) är inte det spikat. Han vill även se icke-kommersiel­la platser som ett bibliotek.

Mellan terrassern­a går flera trappor mellan Söder och vattentorg­et. Borta är den större trappa som tidigare planerades mellan Götgatan och en av broarna mot Gamla stan.

Den nya lösningen för fot- ängare fick omedelbart kritik och har skapat en oenighet inom den styrande majoritete­n. Trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) anser att det nya förslaget är en ”labyrintli­knande lösning” och kräver att det görs om.

– Planen har varit att skapa gena, raka och tydliga gångstråk. Nu måste gående in i gallerian. Det är märkligt och omodernt att prioritera en galleria framför gående. Nu får vi se hur vi kan styra upp detta, säger han.

Liknande kritik kommer bland annat från Skönhetsrå­det. Även Liberalern­a och Moderatern­a är kritiska.

Roger Mogert (S) säger att parterina får slipa på detaljer tillsamman­s men han delar inte MP:s bild att fotgängare får det svårare att ta sig fram.

– Det här ger tydlighet i hur man ska röra sig. Här leds all gångtrafik i ett och samma stråk. Jag bedömer att den här inriktning­en kommer att fungera, säger han.

Formellt väntas fyra politiska beslut innan Mälarterra­ssen kan byggas; en markreserv­ation, en markanvisn­ing, ett beslut i exploateri­ngsnämnden och slutligen ett beslut om bygglov.

 ?? FOTO: FOSTER+PARTNERS OCH DBOX ?? VISION. Den nya byggnaden Mälarterra­ssen sedd från en av broarna mellan Söder och Gamla stan.
FOTO: FOSTER+PARTNERS OCH DBOX VISION. Den nya byggnaden Mälarterra­ssen sedd från en av broarna mellan Söder och Gamla stan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden