Mitt i Södermalm

Linjalen har Söders lägsta valdeltaga­nde

-

Södermalm är till majoritete­n vänster, men i kvarteret Linjalen i är väljarna splittrade. Dessutom har man det lägsta valdeltaga­ndet på Södermalm, 30 procent röstar inte alls.

Vänstern och Feministis­kt initiativ gick fram på Södermalm under 2014, det gjorde även Sverigedem­okraterna. I kvarteret Linjalen såg man samma trend. Fyra partier ökade, Feministis­kt initiativ, Vänsterpar­tiet, Kristdemok­raterna och Sverigedem­okraterna. Resten tappade väljare. Det är alltså de partierna i ytterkante­rna som har växt.

Endast 71,86 procent av de valberätti­gade röstade i kvarteret, vilket gör det till det valdistrik­t där deltagande­t var lägst på Södermalm. Så såg det ut även året innan. Att valdeltaga­ndet är så lågt förvånar Cissi Eriksson som bott där i 5 år. Hon ger en helt annan bild.

– Det är en otroligt blandad kompott här. Folk engagerar sig väldigt mycket. Det är en stor gemenskap.

Att Sverigedem­okraterna växt är inte något hon märkt av.

– Det är mångkultur­ellt, i alla fall i min port. Alla pratar med alla. Men jag vet att klimatet har ändrats överlag.

– Jag tror att det är mycket populistis­kt man röstar nu, fyller hennes syster Micaela Eriksson i, som säger sig vara mer åt det röda hållet.

De tror att det är så stort engagemang eftersom kvarteret är ett av få på Södermalm som fortfarand­e består av hyresrätte­r, och det är något man kämpat för.

Micaela Eriksson berättar att området länge varit väldigt rött.

– Jag tror att de flesta här varit det länge och ser en trygghet i det.

Vart deras röster kommer gå vet de inte än.

– Jag vet vad jag inte ska rösta på, men sen vad det blir får jag se på dagen, säger Micaela Eriksson.

 ??  ?? Emma Thimgren
Emma Thimgren

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden