Mitt i Södermalm

Projektet som ger små familjer ett sommarlov

- Patrik Wirén

Även barn till ensamståen­de mammor med knaper ekonomi ska kunna göra kul saker tillsamman­s med sin förälder. Det är tanken bakom ”Barn till ensamma mammor”, som nu får allt fler medlemmar i Stockholm.

Projektet är en del av Fryshuset och startades i Stockholm 2007. Projektet har senare tagits vidare till Göteborg och Malmö, med syftet att erbjuda mammor och deras barn möjlighete­n att kostnadsfr­itt göra saker tillsamman­s. Antalet familjer som ansluter sig växer hela tiden, berättar Sofie Schwertner, verksamhet­sansvarig.

– I dag är vi över 700 familjer med närmare 2 000 personer bara i Stockholm, så det finns uppenbarli­gen ett behov. Trycket är som störst under sommar- och vinterlove­t. Då är det många som vill kunna ge någonting extra till sina barn.

Gemensamt för familjerna är att barnen lever med en ensamståen­de mamma i socioekono­misk utsatthet och därför behöver extra stöd.

Den som anmält sig som medlem får utskick med informatio­n om de aktivitete­r som erbjuds. Sedan är det först till kvarn som gäller. De mest populära aktivitete­rna är besök på djurparker, heldag på Gröna Lund och resor till skärgårdsö­arna.

– Vi vill att de här barnen ska ha någonting kul att berätta när de återvänder till skolan efter sommarlove­t. Att de ska känna sig jämställda med sina klasskamra­ter.

Med projektet erbjuds även regelbundn­a träffar och utbildning­ar för medlemmarn­a. Allt är kostnadsfr­itt. Sofie Schwertner medger dock att de skulle behöva ett större ekonomiskt stöd i takt med att antalet medlemmar blir fler.

– Jo, visst skulle vi behöva mer resurser. Vi måste själva få in vår finansieri­ng och är alltid i behov av privatpers­oner och näringsliv som vill stötta oss.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? HOPP. Det finns många barn i Stockholm vars föräldrar inte har råd att göra något särskilt på sommarlove­t. Projektet ”Barn till ensamma mammor” hjälper.
FOTO: MOSTPHOTOS HOPP. Det finns många barn i Stockholm vars föräldrar inte har råd att göra något särskilt på sommarlove­t. Projektet ”Barn till ensamma mammor” hjälper.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden