Mitt i Södermalm

Uppblåst igelkott akut räddad på djursjukhu­s

- Mimmi Epstein

En uppblåst, skadad igelkott – högst troligen sparkad i ansiktet av en människa – fick nyligen åka djurambula­ns från Ingarö till Östermalm där den dränerades på två liter luft.

För ett par veckor sedan kom en uppblåst igelkott till Grönskans viltrehabi­litering på Ingarö.

– Den var rejält uppblåst, stor som en basketboll. Vi kontaktade Catarina Krång som är expert och tidigare har rehabilite­rat liknade men betydligt mindre extrema fall, säger Anders Fredblad, viltrehabi­literare på Grönskan.

Igelkotten fick efter undersökni­ng åka med djurambula­ns till Evedensias djurklinik vid Roslagstul­l. Där är de experter på vilda djur.

– De har vårdat massor av igelkottar och kunde se att det varken var en trafikskad­a eller en lunginflam­mation. Högst troligt är det en människa som har sparkat den i ansiktet, säger Anders Fredblad.

På djurklinik­en dränerades igelkotten på två liter luft, men blåstes sedan upp igen. Man upptäckte då att en av bihålorna skadats. Bi- hålan läckte in luft under huden och blåste upp igelkotten till en ballong.

– De har väldigt elastisk hud. Självklart led den men i och med den elastiska huden kan det se värre ut än vad det är, säger Anders Fredblad.

Nu är igelkotten piggare igen och tillbaka på Ingarö.

– Jag har precis matat den med mjölkersät­tning och gett den antibiotik­a. Den lubbar runt i sitt lilla hägn. Planen är att den ska släppas fri om två veckor ihop med fler igelkottar, säger Anders Fredblad.

 ?? FOTO: ANDERS FREDBLAD ?? UPPSVULLEN. Igelkotten fick dräneras på två liter luft.
FOTO: ANDERS FREDBLAD UPPSVULLEN. Igelkotten fick dräneras på två liter luft.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden