Mitt i Södermalm

Det varma vädret ökar risken för badsårsfeb­er

- Emma Thimgren

Efter att två fall av badsårsfeb­er upptäckts vill nu Stockholms läns landsting varna för badsårsfeb­er. En infektion som orsakas av bakterier som trivs särskilt bra i varma vatten.

De varma vattentemp­eraturerna har gjort att bakterier trivs bättre än vanligt. Allra bäst trivs de i Skärgården­s bräckta vatten även om de också finns inne i stan.

– När det blir varmare väder och vattnet blir upp mot 20 grader under en längre tid, då växer de här bakteriern­a till. Därför vill vi varna för det, säger Ingela Berggren, biträdande smittskydd­släkare.

Om man får i sig bakteriern­a genom öronen eller genom att svälja vattnet kan det ge öroninfekt­ion eller diarré. Men badar man med sår kan det få allvarliga­re konsekvens­er.

– Om man har sår på kroppen kan bakteriern­a fastna där och ge en allvarlig infektion som sprider sig i kroppen, det vi kallar badsårsfeb­er, säger Ingela Berggren.

Hon understryk­er att man inte behöver vara rädd för att bada, men att det är viktigt att täcka över större sår. Det farliga är när bakteriern­a kommer in i blodet eftersom det då kan ge blodförgif­tning. Den som är misstänksa­m uppmanas att ringa 1177.

– Badsårsfeb­er kan vara dödligt om man inte kommer in för behandling tillräckli­gt snabbt, säger Ingela Berggren.

Sverige har enstaka fall av badsårsfeb­er, runt 0–5 stycken drabbas varje år. I år har två fall upptäckts hittills i Stockholm.

– De fall vi har haft i sommar har badat i Östersjön, säger Ingela Berggren.

 ??  ?? VARMT. Rrisken har ökat för att drabbas av ovanlig åkomman badsårdsfe­ber.
VARMT. Rrisken har ökat för att drabbas av ovanlig åkomman badsårdsfe­ber.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden