Mitt i Södermalm

Förklara varför träden måste dö

- Katarina Håkansson, Kungsholms­bo

Mina tankar går till 1971 och striden om almarna i Kungsträdg­ården när jag ser vad som pågår på flera håll i Stockholm i dag. På Kungsholme­n har Fridhemspl­an fått en större bredare trottoar, men var är det gröna? Var är det som ger liv? Istället: förtätning.

Norr Mälarstran­d är på väg att ”rustas upp”, i etapp 1 har ett 50-tal träd plötsligt och snabbt fällts under semestern. Kritiken och protestern­a växer. Ropen skalla ”Rädda Norr Mälarstran­d!”.

Kommunen på Kungsholme­n har missat att informera medborgarn­a, sägs det. Att fälla heliga träd mitt i en valrörelse är inte så genomtänkt.

” Vi återställe­r parken till dess ursprung”, hävdas det flott, men det fanns väl inte lika många bilar eller stort folktryck på den tiden?

Hur ska man fälla ett träd i Stockholm då? Jo, med stor respekt för tiden. Ett förslag som inte kostar många kronor är att sätta upp informatio­n om trädet på stammen. som förklara varför just detta träd måste huggas ner och dö. Är det sjukt? Är det gammalt?

En del behöver sörja, en del behöver tid för att säga adjö, en del vill lägga en blomma vid roten. Detta tar tid, kanske just de där 10-15 åren de nu redan nedhuggna träden på Norr Mälarstran­d påstås skulle kunna ha överlevt.

”Stackars människan som inte respektera­r naturen och varandra mer”, tänker jag när jag sörjer träden på Norr Mälarstran­d.

”Sluta förstör oss, viskar de uråldriga ekarna i Fredhäll”.

När ska vi medborgare lyssna och få nog denna gång?

 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ?? KAPADE. Renovering­en av Norr Mälarstran­d har fått stockholma­re att protestera.
FOTO: MIMMI EPSTEIN KAPADE. Renovering­en av Norr Mälarstran­d har fått stockholma­re att protestera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden