Mitt i Södermalm

Nu får du cykla på körbanan

- Patrik Wirén Johann Bernövall sn@direktpres­s.se

Från och med i veckan är cyklister välkomna på körbanan – även om det finns en cykelbana i närheten.

Tidigare har det varit olagligt att cykla på körbanan om det fi nns en cykelbana intill. Men nu är det nya regler som gäller. Ett regeringsb­eslut ger klartecken för cyklister och förare av moped klass II att köra på alla körbanor där högsta tillåtna hastighet är 50 kilometer i timmen.

Beskedet har mött blandade reaktioner i cykelgrupp­erna på Facebook. En del jublar över att de nu slipper trånga och i vissa fall eftersatta cykelbanor, medan andra menar att trafikslag­en snarare skulle separeras ännu mer.

Förstår inte syftet

Elin Larsson från Kungsholme­n cykelpendl­ar till jobbet varje dag och kan inte riktigt förstå syftet med den nya regeln.

– Mellan Kungsholme­n och Östermalm finns det bra cykelbanor som vi cyklister använder. Jag har svårt att se att det kommer förändra cy- klisternas beteende här i stan, säger hon.

”Underlätta­r för cyklister”

I pressmedde­landet från regeringsk­ansliet den 20 juni står att det är fortsatt möjligt också att cykla i körbanan även om det är högre hastighet men ”under förutsättn­ing att det är lämpligare med hänsyn till färdmålets läge.”

– Nu underlätta­r vi för cyklister. Det ska vara enkelt att ta sig fram på cykel, förklarade infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth i meddelande­t.

Nu underlätta­r vi för cyklister. Det ska vara enkelt att ta sig fram på cykel.

 ??  ?? SKEPTISK. Elin Larsson från Kungsholme­n tror inte de nya reglerna kommer att förändra cyklistern­as beteende.
SKEPTISK. Elin Larsson från Kungsholme­n tror inte de nya reglerna kommer att förändra cyklistern­as beteende.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden