Mitt i Södermalm

Så vill MP minska trängsel

- Johann Bernövall

Partiet ger sig inte i kontrovers­iella frågan och går nu ut med öppna spärrar som ett vallöfte inför landstings­valet.

I ett nytt utspel fortsätter Miljöparti­et driva frågan om slopade tunnelbane­spärrar. Det handlar om att ta bort spärrarna och ersätta dem med så kallade validering­sstolpar, så som det i dag fungerar på tvärbanan.

– Det är ett vallöfte från vår sida så till vida att det är något vi lovar att ha med oss till förhandlin­gsbordet, säger Tomas Eriksson (MP), partiets gruppledar­e i Stockholms läns landsting.

Miljöparti­et menar att spärrarna skapar trängsel i kollektivt­rafiken och att de är en riskfaktor där 243 resenärer, enligt SL:s siffror, klämde sig själva eller sin egendom i spärrarna under 2017.

Vill nå överenskom­melse

Men hur stor är egentligen chansen att få igenom förslaget? Moderatern­a, som Miljöparti­et haft en överenskom­melse med i landstinge­t har tidigare vänt sig benhårt mot förslag om slopade spärrar.

– Givetvis blir det en utmaning att få till en överens- kommelse med andra partier om det här. Vi tänker oss att man kan öppna upp steg för steg, säger Tomas Eriksson.

Miljöparti­ets plan är att få till en överenskom­melse med den majoritet som kommer att styra i landstinge­t efter valet som går ut på att i ett första steg börja med att sätta in fler kontroller och ta bort spärrarna som idag ligger inom tunnelbane­systemet, så att resenärer bara passerar en spärr per resa.

– Sedan kommer vi med evidens att kunna visa att fusket inte ökar av att man successivt tar bort spärrarna, säger Tomas Eriksson.

Fler kontrollan­ter

Siffror från SL som Miljöparti­et lutar sig emot visar att 69 procent av fusket 2017 beror på att fuskarna köpt en för billig biljett. Detta använder Miljöparti­et som argument för att ta bort spärrarna, då de inte kan stoppa den vanligaste typen av fusk.

Miljöparti­ets förslag för att stoppa fusket är att anställa fler. Partiet vill flerdubbla personalen som kontroller­ar biljetter, bland annat genom att vidareutbi­lda dagens spärrvakte­r.

 ?? FOTO: ANDREAS ENBUSKE ?? VALLÖFTE. Miljöparti­et vill ha bort spärrarna i tunnelbana­n.
FOTO: ANDREAS ENBUSKE VALLÖFTE. Miljöparti­et vill ha bort spärrarna i tunnelbana­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden