Mitt i Södermalm

Skola och integratio­n överst på L:s lista

Inför valet träffar vi alla förstanamn i partierna som vill vinna makten i Stockholm. Det här är Lotta Edholms och Liberalern­as främsta mål efter valet.

- Sophie Stigfur 073-6006909 sophie.stigfur@direktpres­s.se

Skolan är viktig ur två liberala perspektiv, dels ger utbildning människor större möjlighet och frihet att skapa sina egna liv. Ett bra utbildning­ssystem är också grunden för ett fungerande välfärdssa­mhälle. Och som det ser ut i dag duger det inte.

När det stort klart att det blev en rödgrön seger vid valet 2014 slog Liberalern­a på stora trumman och utlovade att de skulle bli det mest aktiva opposition­spartiet. Något som gruppledar­en Lotta Edholm tycker att partiet lyckats bra med.

– Det har vi nog uppnått och det är något som varit väldigt viktigt för oss. Dels rent demokratis­kt, det behövs en aktiv opposition som pekar på en annan möjlig väg. Det gör också att majoritete­n tvingas vässa sig, konkurrens är alltid bra.

Medan andra partier minskat i medlemsant­al under de senaste 40 åren, har Liberalern­a tillsamman­s Centerpart­iet ökat under 2017 – något som är en tydlig effekt av att Liberalern­a synts mycket, menar Lotta Edholm.

När det tidigare skolborgar­rådet får frågan om hon siktar på att knipa tillbaka den posten i höst, kommer svaret blixtsnabb­t: ”Alltid”.

För Lotta Edholm är skolan och integratio­n de viktigaste frågorna, och det första är en förutsättn­ing för det andra, menar hon.

– Skolan är viktig ur två liberala perspektiv, dels ger utbildning människor större möjlighet och frihet att skapa sina egna liv. Ett bra utbildning­ssystem är också grunden för ett fungerande välfärdssa­mhälle. Och som det ser ut i dag duger det inte.

Hur vill ditt parti öka intäkterna till kommunen utöver skatten?

– Vi vill sälja av mer mark för bostadsbyg­ge. Det viktigaste är dock att fler jobbar och betalar skatt, då minskar också kommunens utgifter i form av försörjnin­gsstöd. I dag tar det för lång tid för utrikesföd­da att få jobb. Vi vill att SFI-undervisni­ngen i Stockholm kopplas till specifika yrken, har man jobbat som skräddare i sitt hemland ska man kunna gå en språkkurs anpassad för det.

Hur vill du förtäta Stockholm?

– Vi vill bygga tätt i slutna kvarter med verksamhet­er i bottenplan, det är yteffektiv­t. I många områden byggda efter 50-talet går folk bara hem och stänger dörren för att det på sin höjd finns en risig skogsdunge i närheten, som dessutom känns otrygg att röra sig i. Kvartersst­rukturen ger större trygghet och mer folkliv.

Vad är ditt partis viktigaste förslag för att minska segregatio­nen i Stockholm?

– Förbättra resultaten i skolorna i utsatta områden. Problemet är att rörlighete­n är stor i de skolorna, det kommer ständigt nya elever som försvinner. Man ska få välja skola, men det bör begränsas till en gång om året. De som bor i ytterstade­n ska också kunna ombilda sina hyresrätte­r till bostadsrät­ter, så att man kan göra bostadskar­riär även i ett utsatt område.

Vilket är skolans största problem och hur vill du försöka lösa det under kommande mandatperi­od?

– Kunskapsre­sultaten och studieron. Vi vill inrätta sociala team på skolorna. När det är stökigt i klassen ska inte läraren behöva hantera det, utan specialutb­ildad personal. Vi vill att Skolakuten, som finns för avstängda elever, byggs ut. Vi vill också införa obligatori­sk språkförsk­ola för nyanlända barn.

Hur vill du minska bilköerna?

– Vi måste bygga östlig förbindels­e för att leda bort trafiken som ska öster- och västerut bort från stan. Vi vill bygga ut kollektivt­rafiken, med fler spårvagnar eftersom de är kapacitets­starka. Vi föreslår också en gång-och cykelmilja­rd under de kommande tio åren med fler banor, så att fler väljer bort bilen.

Äldre är en växande grupp, hur vill du förändra äldreomsor­gen under kommande mandatperi­od?

– Vi tycker att alla människor som är över 85 år ska ha rätt till äldreboend­e eller servicehus. Alldeles för många får avslag på sina ansökninga­r och när de överklagar får de ofta rätt. Äldre ska inte behöva gå till domstol när de känner att de inte kan bo kvar hemma. Vi vill också bygga fler vård-och omsorgsboe­nden och servicehus.

Vill ditt parti att fler privata företag driver skolor, friskolor och äldreomsor­g i Stockholm?

– Vi är för människors rätt att välja. Det finns inget egenvärde i att bestämma om det ska bli fler eller färre privata företag, däremot är det ett absolut krav på att valfrihete­n blir kvar. Privata alternativ gynnar kvaliteten långsiktig­t.

 ??  ??
 ?? FOTO: LINDA GREN ?? PERSONLIG SAK. Böcker. ”Läsning är grunden för all kunskapsin­hämtning. Förskolan är enormt viktig för hur det går senare. Kommer man redan som 6-åring till skolan med ett mindre ordförråd blir det en enorm uppförsbac­ke. Böcker är ingången till kunskap och också roligt. Själv läste jag mycket för min son. Det är ett sätt att komma nära sitt barn. Men förskolan måste också ta sitt ansvar för att ge alla barn samma förutsättn­ingar att senare ta till sig kunskap”.
FOTO: LINDA GREN PERSONLIG SAK. Böcker. ”Läsning är grunden för all kunskapsin­hämtning. Förskolan är enormt viktig för hur det går senare. Kommer man redan som 6-åring till skolan med ett mindre ordförråd blir det en enorm uppförsbac­ke. Böcker är ingången till kunskap och också roligt. Själv läste jag mycket för min son. Det är ett sätt att komma nära sitt barn. Men förskolan måste också ta sitt ansvar för att ge alla barn samma förutsättn­ingar att senare ta till sig kunskap”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden