Mitt i Södermalm

Nu ska Nackabussa­rna till Medis i rusningsti­d

- Emma Thimgren

För att avlasta det hårda trycket på Slussen ska nu fyra busslinjer ledas om in till Södermalm under rusningsti­d. Enligt Keolis är det bara en tillfällig lösning.

Så fort det blir störningar så blir det totalstopp.

Fyra busslinjer från Nacka och Värmdö kommer att få Medborgarp­latsen som slutstatio­n i stället för Slussen från och med den 20 augusti. Det för att underlätta för den ansträngda terminalen i Slussen.

Det är SL och bussbolage­t Keolis som tillsamman­s fattat beslutet att byta ut slutstatio­nen från Slussen till Medborgarp­latsen för de fyra linjerna 423 (Slussen-Gustavsber­gs Lugnet), 442X (Slussen-Boo backe/ Orminge centrum), 446 ( Slussen- Västra Orminge) och 449 ( SlussenEkt­orp).

– De är så kallade rusningsli­njer som kör under morgnar och eftermidda­gar, säger Alexander Krajisnik, presskommu­nikatör på SL.

Bussarna in mot Söder kommer att gå via Ersta sjukhus (Folkungaga­tan), Skanstull (Ringvägen) och stanna på Medborgarp­latsen (Götgatan). Vid Skanstull kommer det endast att vara tillåtet med avstigning.

På eftermidda­garna kommer bussarna att utgå från Medborgarp­latsen och köra via Ersta sjukhus på Folkungaga­tan och direkt ut mot Nacka och Värmdö och då alltså inte trafikera Skanstull och Ringvägen.

Mindre tryck på Slussen

Bussarna kommer inte att stanna vid Slussen överhuvudt­aget. Den närmsta stationen är Londonviad­ukten. Resenärer som ska byta till tunnelbana­n hänvisas av SL till Skanstull.

Beslutet har tagits för att lätta trycket på den ansträngda tillfällig­a busstermin­alen vid Slussen.

– Man gör det här för att det har varit trångt vid och in mot Slussen under rusningsti­d. Om det sedan skulle hända något på den sträckan blir situatione­n ännu mer ansträngd, säger Alexander Krajisnik.

Förhoppnin­gen är att frigöra in- och utpassage vid Slussen och minimera riskerna för stopp i trafiken vid olyckshänd­elser.

– När man byggde den tillfällig­a terminalen vid Slussen så var den underdimen­sione- rad och det var väldigt rörigt. Efter att ha analyserat situatione­n och gått igenom en mängd åtgärder så är det här är ett av förslagen för att avlasta Slussen och skapa en bättre trafiksitu­ation, säger Karl Orton, pressansva­rig på Keolis.

Bara tillfällig lösning

Man hoppas även att det ska underlätta de köer som uppstått.

– Det har varit väldigt långa köer på Stadsgårds­leden och så fort det blir störningar så blir det totalstopp.

I dagsläget finns det inget slutdatum för hur länge omläggning­en kommer pågå. Men Karl Orton säger att åtgärden är tillfällig. Den kommer gälla tills det att Slussen är klar, eller tills man kommit på en annan lösning.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS, ANDREAS ENBUSKE ?? LEDS OM. Fyra rusningsli­njer till och från Nacka/ Värmdö ska ledas om från Slussen till Medborgarp­latsen.
FOTO: MOSTPHOTOS, ANDREAS ENBUSKE LEDS OM. Fyra rusningsli­njer till och från Nacka/ Värmdö ska ledas om från Slussen till Medborgarp­latsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden