Mitt i Södermalm

Låter du grannarna välja hur du ska rösta?

- ANDREAS JENNISCHE Tf nyhetschef andreas.jennische @direktpres­s.se

Den 9 september ska stockholma­rna utse de politiker som ska styra staden under kommande fyra år.

I den här veckans tidning ägnar vi flera sidor åt valet med förhoppnin­gen att sprida lite mer kunskap och stimulera till engagerade diskussion­er.

På sidorna 4–5 har vi gjort en tillbakabl­ick på kommunvale­t 2014. Alla vet ju hur det gick, de rödgrönros­a partierna S, V, MP och Fi kunde bilda majoritet i Stadshuset. Inget nytt i det.

Men om man närstudera­r resultatet lite, och jämför olika områden med varandra är resultatet från förra valet fortfarand­e intressant. Då framträder en bild av Stockholm som ett lapptäcke där ”rödgrönros­a” och ”blå” bitar varvas om varandra. Skillnader­na kan vara enorma i hur olika kvarter i samma stad röstar.

Grovt förenklat kan man säga att kvarter med villor och dyra bostadsrät­ter röstar borgerligt och hyresrätts­områden röstar rödgrönros­a.

Men det finns mer än ekonomiska förklaring­ar. Som statsvetar­en Annika Fredén förklarar i artikeln på sidan 4 så tenderar vi också att påverkas i hög grad av vad vi ser och hör om där vi bor. Om dina grannar och vänner i kvarteret börjar prata mycket om ett visst parti ökar din benägenhet att rösta likadant.

Hur mycket kommer du att låta dig påverkas? Eller kanske snarare, hur mycket kommer du att göra för att påverka andra?

På sidan 5 kan du läsa om hur några väljare i din stadsdel resonerar om saken.

På sidan 8 blir det mer val. Där har vi intervjuat en av dem som vill få makten i Stadshuset i höst. Tidigare delar finns på www.stockholmd­irekt.se/stockholms­valet2018

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden