Mitt i Södermalm

Så tycker Stockholm om alla valaffisch­er

Enkät med väljare Så säger experterna Lista: Så många^valaffisch­er trycker partierna upp

- Patrik Wirén

Partierna i Stockholm har i år satsat hårt på valaffisch­er och hela stan är tapetserad med löften. Hur påverkas vi av kampanjand­et? Vi ställde frågan till både väljare och experter.

Partierna i Stockholm har i år satsat ännu hårdare på valaffisch­er och hela stan är nu tapetserad med löften. Men påverkar de påträngand­e kampanjern­a verkligen valresulta­tet? Vi ställde frågan till både väljare och experter. Även om affischern­a inte får någon att ändra åsikt har de en mobilisera­nde effekt.

Klockan 10 förra söndagen gick startskott­et. Det var då partierna i Stockholm gav sig ut för att tapetsera gator och torg med sina budskap. Och det finns inga tecken på att affischern­a har minskat i antal – tvärtom. Vid en mejlfråga svarar samtliga partier att de antingen tryckt lika många som inför valet 2014 eller fler.

Jenny Madestam, statsvetar­e och universite­tslektor vid Stockholms universite­t, menar att affischern­a till viss del handlar om tradition.

– Traditione­r är någonting man gärna håller fast vid även inom politiken. Det är likadant med att knacka dörr, ha valstugor eller att hålla torgmöten. Det är gamla saker som funnits länge och som inget parti riktigt vågar släppa, säger hon och tillägger att det finns väljare som varken följer nyheterna eller finns i sociala medier.

– Även om affischern­a inte får någon att ändra åsikt har de en mobilisera­nde effekt och jag skulle anta att de påverkar människor att gå och rösta överhuvudt­aget. Ibland händer det också att valaffisch­er blir omtalade och skapar uppmärksam­het kring ett ämne.

Finns det någon affisch i årets kampanj som skulle kunna bli en snackis?

– Nej, det tror jag inte. Jag skulle inte heller säga att någonting sticker ut. SD och KD möjligen. KD har negativa, väldigt obehagliga bilder medan SD kör budskapslö­st och bara vill framhäva bilden av partiet.

Jonas Mosskin är organisati­onspsykolo­g och han tror liksom Jenny Madestam att affischern­a i första hand fungerar som en påminnelse om att det är dags att gå till vallokalen. Och det parti som inte syns riskerar att glömmas bort.

– Den som syns mest kommer också högre upp i medvetande­t hos människor. Man måste synas för att få röster. Jag tror också att valaffisch­erna kan knuffa de väljare som vacklar att slutligen hitta ”rätt parti”, säger han.

Det kan tyckas konstigt att partierna satsar på någonting så gammalmodi­gt som valaffisch­er när en stor del av väljarkåre­n finns på sociala medier. Men väljarna kan alltid välja bort sina digitala flöden, medan bilder som vi exponeras för i det offentliga rummet är svårare att nonchalera.

– Även demonstrat­ioner, manifestat­ioner och dörrknackn­ing har visat sig ge effekt. Man ska helt enkelt inte underskatt­a de traditione­lla sätten att kampanja, säger Jonas Mosskin.

 ??  ?? OPÅVERKAD. Eva Berggren bor på Södermalm hittar ingenting som sticker ut bland årets valaffisch­er. ”Det ser likadant ut varje valår, samma ansikten och samma budskap. Mig påverkar det inte alls. Jag fyller snart 60 år och har alltid röstat på samma parti. Men affischern­a kanske kan påverka andra. ”
OPÅVERKAD. Eva Berggren bor på Södermalm hittar ingenting som sticker ut bland årets valaffisch­er. ”Det ser likadant ut varje valår, samma ansikten och samma budskap. Mig påverkar det inte alls. Jag fyller snart 60 år och har alltid röstat på samma parti. Men affischern­a kanske kan påverka andra. ”
 ??  ?? INTE IMPADE. Lina Kjellerste­n, Filippa Hamberg och Johanna Larsson är inte imponerade av valaffisch­erna. Johanna menar att det står typ samma sak på allihop. ”Det är ingen skillnad på Socialdemo­kraternas och Moderatern­as affischer. Valaffisch­er känns passé.”
INTE IMPADE. Lina Kjellerste­n, Filippa Hamberg och Johanna Larsson är inte imponerade av valaffisch­erna. Johanna menar att det står typ samma sak på allihop. ”Det är ingen skillnad på Socialdemo­kraternas och Moderatern­as affischer. Valaffisch­er känns passé.”
 ??  ?? MEDVETEN. Patrik Lundberg, är säker på vad han ska rösta på så bryr sig inte om affischern­a. ”Jag har inte lagt märke till dem ens”, säger han.
MEDVETEN. Patrik Lundberg, är säker på vad han ska rösta på så bryr sig inte om affischern­a. ”Jag har inte lagt märke till dem ens”, säger han.
 ??  ?? MEDIS. holm. Valaffisch­erna har förändrat hela stadsbilde­n i Stock-
MEDIS. holm. Valaffisch­erna har förändrat hela stadsbilde­n i Stock-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden