Mitt i Södermalm

Nasir är mannen bakom klassiska butiken

■■ I 43 år har butiken China på Drottningg­atan lockat kunder från hela världen. Mest poppis är en liten parfymflas­ka. Text: Mimmi Epstein | Foto: Sacharias Källdén

-

N asir Saifis morbror Dil Durrani hade tidigare butiken ”Pakistansk­a magasinet” snett över gatan från ”China” på Drottningg­atan 88A.

– Han öppnade den i slutet av 1960-talet. Sedan köpte han den här lokalen men använde den först bara för att skylta och göra reklam för sin andra butik. Så låga var hyrorna då, det var billigare att göra så än att köpa en annons i en dagstidnin­g, säger Nasir Saifi som driver ”China” tillsamman­s med sin familj.

1975 öppnade han butiken, som säljer allt möjligt från Kina och Indien. Mest populärt är en miniparfym.

– En kund som var i Australien tyckte att en kvinna där doftade gott och frågade var hon hade köpt parfymen. ”Den har jag köpt i ditt hemland” svarade kvinnan då. Sen tog det tre år innan den nya kunden hittade hit, säger Nasir Saifi.

Han berättar att han ”egentligen” är pensionär men att han tänker fortsätta jobba.

– Jag har ett lager på 260 kvadratmet­er som är fullt med grejer tvärs över gatan. De måste jag bli av med. Dessutom, att jobba håller mig igång. Det är roligt, det är framför allt därför jag fortsätter. Men det är klart att jag har börjat tänka på avveckling, säger Nasir Saifi och fortsätter:

– När alla andra är lediga är jag här, det blir svårt att göra resor tillsamman­s med familjen till exempel.

I butiken trängs solfjädrar, som i sommar sålt myck- et bra, med masker, skulpturer, buddhafigu­rer och skor med mera. För cirka tio år sedan var det omåttligt populärt i Stockholm med så kallade kinaskor, öppna sammetssko­r med ett spänne över foten. De säljs fortfarand­e, men det finns inga svarta kvar.

– Fabriken som vi köpte av har lagts ner och eftersom vi inte säljer lika bra nu som för åtta år sedan letar vi inte aktivt efter någon ny leverantör, säger Nasir Saifi.

Han har fem söner men vill inte att någon av dem ska ta över butiken.

– Jag vill inte lämna över bekymmer till dem med hyror som går upp med mera.

Stammisar från hela landet kommer till butiken, men Nasir Saifi har inte tänkt börja med näthandel.

– Det blir för mycket, för krångligt. Vissa saker är dessutom svåra att packa och riskerar att gå sönder, säger han.

Jag vill inte lämna över bekymmer

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden