Mitt i Södermalm

Wanngård (S) vill erbjuda hyreskontr­akt till alla unga

Inför valet träffar vi alla förstanamn i partierna som vill vinna makten i Stockholm. Det här är Karin Wanngårds och Socialdemo­kraternas främsta mål efter valet.

- Sophie Stigfur 073-6006909 sophie.stigfur@direktpres­s.se

N är det stod klart att det blev en rödgrön seger vid valet 2014 gick finansborg­arrådet Karin Wanngård ut med sin vision för mandatperi­oden: att ena Stockholm. Hur hon tycker att det har gått?

– Vi ser att resultatsk­illnaderna mellan skolorna såväl som arbetslösh­eten minskar. Samtidigt finns fortfarand­e problem med segregatio­n. Det sitter i min ideologisk­a ryggrad att skapa ett samhälle där alla har samma möjlighete­r. Så jag är stolt, men inte nöjd.

För att komma till bukt med segregatio­nen behöver fler komma i arbete och bostadsbyg­get öka, enligt Wanngård. S utlovar nu en bostadsgar­anti för unga om de får fortsätta styra.

– Alla som är 18-25 år gamla och uppfyller inkomstkra­ven ska erbjudas förstahand­skontrakt. Om våra unga inte har någonstans att bo, blir de antingen kvar hemma, främst i ytterstade­n där det blir en inlåsnings­effekt. Eller så förlorar vi dem från Stockholm genom att de flyttar någon annanstans. Stockholm behöver dem här. Hur ska ni lyckas med det under skriande bostadsbri­st?

– Vi har fått igång bostadsbyg­gandet ordentligt, vilket ger ett enormt tillskott in i bostadsför­medlingen. Vi fortsätter att bygga fler billiga hyresrätte­r riktade till unga. Jag räknar med att alla som är i rätt ålder och har tillräckli­g inkomst ska få en lägenhet under de kommande fyra åren. Hur vill du förtäta Stockholm?

– Det ska vara funktionel­lt, detaljerna lämnar jag åt profession­en. Det viktigaste är att det byggs och att idrottsyto­r och parker finns med i planen. Vi har målet att alla ska ha max 200 meter till ett grönområde. Vi har inrättat tre nya naturreser­vat och kan tänka oss fler.

Vad är ditt partis viktigaste förslag för att minska segregatio­nen i Stockholm?

– Arbete och bostad. Vi har en uppsökande verksamhet som hjälper de som står utanför in på arbetsmark­naden, vilket vi vill utveckla. Vi behöver bygga mer i ytterstade­n, och bygga mer generellt. Bostadsbri­st leder till en inlåsnings- effekt och trångboddh­et, särskilt i förorterna. Många ytterstads­områden har formen av stängda solitärer. Nu byggs Rinkeby ihop med Bromsten, för att skapa mer naturliga flöden. Så vill vi göra i fler förorter.

Vilket är skolans största problem och hur vill du försöka lösa det under kommande mandatperi­od?

– Lärartillg­ången och lokaltillg­ången. Vi har höjt lärarlöner­na i skolor i utsatta områden för locka bra lärare dit de behövs som mest, och är beredda att göra det ytterligar­e. Vi ska också bygga fler nya skolor och bygga ut befintliga. Till skillnad mot tidigare finns nu skolplaner med från början när vi planerar bostadsbyg­ge, vilket gör stor skillnad. Hur vill du minska bilköerna?

– Vi behöver minimera antalet bilar och jobbar för ett fossilfrit­t Stockholm. Vi behöver ändra sättet vi reser. Oftast sitter en person i varje bil, det tillsamman­s med parkeringa­r tar för mycket plats som skulle kunna användas till strandprom­enader eller liknande. Vi kommer att fortsätta medfinansi­era utbyggnade­n av kollektivt­rafiken och även fortsätta bygga ut cykeloch gångbanor.

Äldre är en växande grupp, hur vill du förändra äldreomsor­gen under kommande mandatperi­od?

– Vi har satt ett mål på 10 000 nya äldrebostä­der fram till 2040. Vi behöver se över personalen­s villkor så att fler väljer det yrket. Där är kompetensu­tveckling viktigt. Vi får heller inte bara fler äldre, vi får fler pigga och aktiva äldre. Det innebär att vi behöver se över ökningar av föreningss­tödet och även ordna fler samlingslo­kaler.

Vill ditt parti att fler privata företag driver skolor, friskolor och äldreomsor­g i Stockholm?

– Vi vill se en jämn balans mellan privata och kommunala alternativ. Däremot säger vi tvärt nej till religiösa friskolor. Vårt huvudmål är att minska segregatio­nen och religiösa friskolor motarbetar det.

Om våra unga inte har någonstans att bo, blir de antingen kvar hemma, främst i ytterstade­n där det blir en inlåsnings­effekt. Eller så förlorar vi dem från Stockholm genom att de flyttar någon annanstans. Stockholm behöver dem här.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? PERSONLIG PRYL. Vi har bett alla vi möter att ta med en personlig sak som represente­rar den egna politiken. Så här säger Karin Wanngård om sin: ”Att vi bygger fler bostäder i Stockholm är en förutsättn­ing för att staden ska kunna fortsätta vara stark. Den här spaden användes vid det första spadtaget för de nya studentbos­täderna vid KTH och symboliser­ar hur viktigt det är att vi bygger för våra unga, så att vi inte förlorar dem från staden. Jag hade kunnat ta med en grävmaskin istället, men det kändes lite mer svårmanövr­erat”.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN PERSONLIG PRYL. Vi har bett alla vi möter att ta med en personlig sak som represente­rar den egna politiken. Så här säger Karin Wanngård om sin: ”Att vi bygger fler bostäder i Stockholm är en förutsättn­ing för att staden ska kunna fortsätta vara stark. Den här spaden användes vid det första spadtaget för de nya studentbos­täderna vid KTH och symboliser­ar hur viktigt det är att vi bygger för våra unga, så att vi inte förlorar dem från staden. Jag hade kunnat ta med en grävmaskin istället, men det kändes lite mer svårmanövr­erat”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden