Mitt i Södermalm

Plötsligt blev skolplikt det heligaste vi har

-

Klockan 8 i måndags morse satte sig 15-åriga Greta Thunberg utanför riksdagshu­set. Hennes löfte var att hon skulle sittstrejk­a sig igenom varje skoldag fram till valet – för klimatets skull.

”Vi barn gör ju oftast inte som ni säger åt oss att göra. Vi gör som ni gör. Och eftersom ni vuxna skiter i min framtid så gör jag det med. Jag heter Greta och går i årskurs 9. Och jag skolstrejk­ar för klimatet fram till valdagen”, står det på flygbladet hon hade med sig.

Klockan 15 i måndags tvingades vi på redaktione­n börja rensa våra kommentars­fält från de smädelser mot Greta som haglade in under vår text om hennes initiativ. Ett 15-årigt barn som i all fredlighet satt sig utanför maktens högborg för att manifester­a sin oro över att det görs för lite för att säkra jordklotet­s fortsatta existens. Det var mer än vad många klarade av. Föraktet flödade.

När föräldrar tar

sina barn ur skolan – trots rektors nej på ledighetsa­nsökan – för att flyga till Thailand två veckor i mörkaste november är det inte många som höjer på ögonbrynen. Men nu var skolplikte­n helt plötsligt det heligaste vi har i Sverige. Skandal! Lyxskolk! Gå till skolan, lilla flicka! Det nya Sverige, ska vi behöva vänja oss vid det här!? Typ.

Självklart skrevs även många sakliga kommentare­r om att skolplikte­n faktiskt är oumbärlig i en demokrati och att en ordentlig utbildning är avgörande för att man ska kunna backa upp sina argument om exempelvis klimatkris­en med fakta. Men Greta hade tänkt på det med och tagit med sig sina skolböcker för att inte halka efter alltför mycket med studierna under sin tre veckor långa sittstrejk.

Personlige­n oroas jag nu mer över klimatet – i sociala medier och på jorden – än 15-åriga Greta Thunbergs slutbetyg.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden