Mitt i Södermalm

Stor oro på torget inför NMR-marsch

Handlarnas överraskni­ng • Polisen rekordrust­ar

- Per Brandt Jonna Claesson Clarence Frenker

Oro, osäkerhet – och förvåning. Så reagerar boende och näringsidk­are vid Kungsholms­torg inför nazistiska Nordiska Motståndsr­örelsens marsch lördag den 25. Samtidigt har polisen rustat för en rekordstor insats.

På Kungsholms­torg har Ali Aljabori haft sin torghandel under flera år.

Beskedet att nazistiska NMR ska samlas och marschera vid torget på lördag kom som en överraskni­ng för honom.

– När de var här för ungefär 10 år sedan kom polisen när vi höll på att packa upp och pratade med oss, då rekommende­rade de att vi inte skulle ha öppet så vi stängde. Hur jag ska göra nu vet jag inte. Det är många kunder som har frågat. Självklart skulle det vara bättre att ha öppet, jag förlorar pengar på att ha stängt, men har jag öppet kan jag förlora mer, säger Ali Aljabori.

Han är inte ensam bland näringsidk­arna att känna en oro kring lördagen. Enligt Malin Nordström, som både bor och driver butiken Hantverkar­gatan 18 samt är ordförande i områdets företagarf­örening KungsÖ, är det många av deras medlemmar som delar den känslan.

”Väntar på polisen”

– Flera som jag har pratat med är oroliga och undrar om de kan ha öppet eller inte. Jag har inte bestämt mig än, jag väntar på svar från polisen kring hur de rekommende­rar oss att göra. Men det känns helt overkligt att man ska känna sig rädd för att hålla sin butik öppen. Det gör mig förbannad. Samtidigt vill man stå upp mot de här krafterna, säger Malin Nordström.

Landstings­parken och därmed landstings­huset är en del av ytan som polisen spärrar av.

Något som i praktiken innebär att de folkvalda inte kommer att kunna gå till sin arbetsplat­s, menar Anna Starbrink (L), som är Liberalern­as gruppchef i landstinge­t.

– Jag tror att folk förstår att vi politiker två veckor före valet har fullt upp. Jag blir förbannad när de hindrar mig och andra demokratis­kt valda från att komma till vår arbetsplat­s, säger hon.

NMR: s tillstånd gäller mellan klockan 10- 18 och enligt deras ansökan kan det bli mellan 30 och 3 000 deltagare. I och med beskedet att tillstånde­t beviljades startades flera initiativ till motdemonst­rationer runt om i Stockholm, bland annat från organisati­onen Skiftet som planerar att möta upp andra motdemonst­ranter och visa sitt motstånd vid Kungsholms­torg.

Varnar för stök

Polisen rustar för en rekordstor insats och kallat in extra personal inför helgen för att klara av både den och andra demonstrat­ioner samt övriga tillstånds­givna aktioner som sker under samma dag. Totalt är det 140 stycken och polisen varnar för stök och framkomlig­hetsproble­m.

– Vi väntar oss aktioner och blockader vid byggnader och platser. Vi förväntar oss också grupper på lördag som anser att våld är ett legitimt verktyg. De kommer att söka konfrontat­ioner. Men vi har arbetat underrätta­nde och förberedan­de, säger Carolina Paasikivi, biträdande kommenderi­ngschef.

 ?? FOTO: PER BRANDT ??
FOTO: PER BRANDT
 ??  ?? Malin Nordström OSÄKER. Ali Aljabori vet inte om han kommer kunna ha öppet eller inte på lördag.
Malin Nordström OSÄKER. Ali Aljabori vet inte om han kommer kunna ha öppet eller inte på lördag.
 ??  ?? FÅR PLANERA OM. ’’Jag får lägga om de vanliga rutterna med hunden och kommer inte uppehålla mig i området’’, säger Peter Jonsson som bor i området.
FÅR PLANERA OM. ’’Jag får lägga om de vanliga rutterna med hunden och kommer inte uppehålla mig i området’’, säger Peter Jonsson som bor i området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden