Mitt i Södermalm

Centerpart­iet vill satsa miljard på Värtaverke­t

- Johann Bernövall johann.bernövall@direktpres­s.se

Från kolkraftve­rk till koldioxidd­ammsugare. Så vill Centerpart­iet i Stockholms stad förvandla Värtaverke­t.

Centerpart­iet i Stockholms stad vill att staden ska ” gå före” när det kommer till klimatfråg­an och gå från nollutsläp­p till minusutslä­pp.

Minusutslä­pp är en modern teknik som innebär att man istället för att släppa ut och lagra koldioxid i atmosfären tar bort den.

Centerns partiledar­e Annie Lööf lanserade i början av augusti en satsning på 3,4 miljarder på nya testanlägg­ningar för tekniken och nu vill C i Stockholm ta en av dessa miljarder och lägga på Värtaverke­t.

– Den här tekniken kan göra om Värtaverke­t från något som bidragit till en smutsig stad till en dammsugare av koldioxid som inte bara stoppar utsläpp utan även får bort det ur atmosfären. Tekniken finns, nu handlar det bara om att göra investerin­garna. Och det vill vi göra, säger Karin Ernlund (C), gruppledar­e för Centerpart­iet i Stockholms stad.

Utöver miljarden till an- läggningen vid Värtaverke­t så vill partiet ge ett avdrag på 1 000 kronor per ton lagrad koldioxid för de företag som använder tekniken.

– Vi vill att Stockholm ska ligga i framkant i klimatfråg­an och det är dags att vi kastar oss in i det här, säger Karin Ernlund.

Idag står Värtaverke­t för en tredjedel av Stockholms utsläpp av koldioxid och sedan tidigare finns beslut på att avveckla kolkraftve­rksdelen av anläggning­en till 2022.

 ??  ?? MILJARDSAT­SNING.
MILJARDSAT­SNING.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden