Mitt i Södermalm

... och här är (M)emefabrike­n

Moderatern­a vill ta över Stadshuset och behålla landstinge­t. Och vägen dit tycker de går genom fullt fokus på det digitala. Häng med in i den blåa memefabrik­en.

- Christoffe­r Röstlund Jonsson 073-600 69 28 christoffe­r.rostlund @direktpres­s.se

– Nej, man får se ut hur man vill! Men vi är väl tråkiga!

Skjortor och blusar, kavajer, chinos och kjolar, kanske någon liten jeansbyxa, få slipsar: ledigt men propert med svag känsla av bank är den informella koden på Moderatern­as partihögkv­arter. Erik Randberg, snadjigt friserad kommunikat­ionschef kring de 40, skrattar och svarar bjussigt på frågan om klädpolicy, samtidigt som han guidar genom det innersta.

Valdagen lurkar. Högst upp i ett hus på Blasieholm­s- gatan, i citylokale­r lika ljusa och fräscha som de anställdas garderobsi­nnehåll, känner ett 60-tal heltidsans­tällda kampanjarb­etare flåset i nacken. Här och var står sockerkont­roller med kakor, godis och chips utplacerad­e.

”Allt kan hända”

Det är full fart: valsedlar packas och distribuer­as, underlag till policyutsp­el ska vaskas fram, och memes måste glidas in i den virala ruljansen. ”Allt kan hända” och i åtminstone huvudstade­n är det ”jämnt race”.

Fast, visst, han börjar bli trött mentalt, det är ofrånkomli­gt, erkänner Randberg, och pratar om sin stundande ” post presidenti­al election depression”, som amerikaner­na uttrycker det.

– Men hjältarna är de ideella, de som knackar dörr och går upp klockan 05 för att få upp affischer. Det skapar en känsla av val på gatorna som är unik för Sverige, berömmer Mattias Thorsson, även han medelålder­s kommunikat­ionschef, de cirka 1 000 entusiaste­r som jobbar gratis åt Moderatern­a i länet. I andra länder syns politiska affischer bara på köpta annonsplat­ser, menar han.

Satsar digitalt

Något som fasats in med full stormstyrk­a är det digitala. Moderatern­as memefabrik, eller digitala avdelninge­n som det egentligen heter, är en ”kreativ verkstad där alla idéer mottages tacksamt”. I dag med ett soundtrack av ostökig hiphop på lagom volym.

En av dessa idéer som blivit verklighet och mött mycket löje, är montaget på partiledar­e Ulf Kristersso­n och Beyoncé med texten ”who run the world”. Trots allt hån räknar Mattias Thorsson det som ett lyckat exempel på hur memefabrik­en lyckats skapa en snackis ”utan att spela på extremiste­rnas piano”.

– Sociala medier-kulturen kan vara vettlös. Med Beyonce-Ulf lyckades vi tränga ige- nom med något annat än drev och hat. Det var kul! Vi bjuder på oss själva och visar att vi har glimten i ögat, förklarar han hur de jobbar.

Duon kommunikat­ionschefer säger att politik i Stockholm är roligt, att här lever fortfarand­e de konkreta, rent ideologisk­a tvekampern­a, med bibehållen respekt för motståndar­en. Även om Erik Randberg inte kan låta bli tjuvnypet att M-hjärtefråg­an nedgrävd Centralbro ”ger en bilfri huvudstad utan Daniel Helldén”. SD, då? Nja, de märks knappt i den här staden.

Jobbar snabbt

Vid en dator håller man på att klippa klart ännu ett klipp om Östliga förbindels­en – en infrastruk­turfråga som de säger sig ha fått enormt gensvar på av stockholma­rna, ”tusentals interaktio­ner i sociala medier”. Thorsson skry- ter med att de kan få klart en proffsfilm med Stockholms­fokus på 24 timmar, som sedan skickas ut för att delas och lajkas.

Basar över den digitala avdelninge­n med sina 20-talet själar och ständigt statistiks­amlande skärmar, gör 24-åriga Emma Jogic. Hon är en av de som de senaste tre åren tvingat in Moderatern­a in i det moderna: ”Vi är ju ett konservati­vt parti, men det har gått ganska bra”, berättar hon glatt, skrattar, och fortsätter med intensiv entusiasm:

– Förra valet var det digitala nytt och mest ett roligt sidoprojek­t. Nu är det digitalt först. Och det är kul att få vara med om något historiskt; Sveriges första digitala val.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? HUMOR. Moderatern­a jobbar med memes. SNACKISSUG­NA. Kommunikat­ionschefer­na Erik Randberg och Mattias Thorsson vill tränga igenom det digitala bruset utan drev och hat. PICK YOUR KING. Vill du ha Löfven, Kristersso­n, eller – Drake?
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN HUMOR. Moderatern­a jobbar med memes. SNACKISSUG­NA. Kommunikat­ionschefer­na Erik Randberg och Mattias Thorsson vill tränga igenom det digitala bruset utan drev och hat. PICK YOUR KING. Vill du ha Löfven, Kristersso­n, eller – Drake?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden