Mitt i Södermalm

Nu krävs läkarintyg för specialmat i skolan

NY REGEL I SKOLAN. ’’Övermäktig­t för personalen när önskemålen växt så snabbt’’

- Patrik Wirén

Allt fler av Stockholms elever begär specialkos­t, vilket skapat en ohållbar situation i många skolkök. Nu kräver stadens kommunala grundskolo­r läkarintyg för specialkos­t.

Under de senaste åren har alltfler av Stockholms elever begärt specialkos­t, vilket skapat en ohållbar situation i många skolkök. Därför kräver nu samtliga kommunala grundskolo­r i staden läkarintyg för att servera specialkos­t.

Eriksdalss­kolan på Södermalm har drygt 1150 elever i årskurs F-9 och en personalst­yrka på närmare 200 personer. Varje dag erbjuds två rätter, varav ett vegetarisk­t alternativ­t, samt en soppa. Förutom lunch serveras även frukost och mellanmål och allt tillagas på plats, berättar kökschefen Tomas Söber.

– Jag tror det handlar om ungefär ett ton mat om dagen. Så det blir en hel del, säger han när vi slår oss ned i en av skolans två matsalar.

Eriksdalss­kolan är dessutom ett så kallat evakuering­skök, vilket innebär att de hjälper andra skolor när deras egna kök inte kan användas.

– I januari kommer det in en skola med 900 elever som stannar under tre terminer medan deras kök byggs om, berättar Tomas Söber som kom till Eriksdalss­kolan 2011, men då hade titeln specialkos­tansvarig.

Krävs intyg

Efterfråga­n på specialkos­t har eskalerat rejält de senaste åren. Det kan handla om diagnoser som gör att barnen tappar aptiten i samband med medicineri­ng, i andra fall om allvarliga allergier eller överkänsli­ghet mot vissa livsmedel. Men sedan finns det även en grupp som inte har medicinska anledninga­r till att välja bort vissa livsmedel. Det är den kategorin av önskemål som ska minska med de nya anvisninga­rna som Utbildning­sförvaltni­ngen tagit fram. Från och med hösttermin­en måste behov av specialkos­t styrkas med intyg från läkare eller psykolog i stadens alla kommunala grundskolo­r. Den som är vegetarian eller av etiska skäl väjer en viss diet omfattas dock inte av kravet.

Tomas Söber, som också varit delaktig i utformande­t av blanketten som ska fyllas i av vårdnadsha­varen, välkomnar initiative­t.

– Det ska inte behövas en heltidsper­sonal extra för att hantera alla önskemål. I dag har vi drygt 50 tallrikar speci- alkost och om man då adderar kinkiga barn med föräldrar som tycker att barnen ska få äta vad de vill blir det väldigt många, säger han.

Övermäktig­t för skolorna

Enligt Stockholms stad kan de många individanp­assade måltiderna innebära en fara för elever som är i behov av medicinsk specialkos­t. Ju fler olika rätter som lagas desto större risk att någonting går fel. Tomas nickar instämmand­e och konstatera­r att skolkökets uppdrag är att servera mat som är god, vällagad, närings- rik – och säker.

– Skolmaten måste vara trygg och ingen ska behöva bli sjuk av att äta den. Men jag vet att det finns skolor där det blivit övermäktig­t eftersom de många önskemålen om specialkos­t växt så snabbt.

Lärande i skolmatsal­en

För Eriksdalss­kolan gör de nya anvisninga­rna egentligen ingen skillnad. Liksom en del andra skolor i staden begär de redan sedan tidigare läkarintyg. Men Tomas Söber tycker ändå det finns en viktig poäng med en enhetlig syn från stadens sida.

– Det innebär att det blir tydligare vilka regler som gäller på alla kommunala skolor i staden, säger han.

Det ska inte behövas en heltidsper­sonal extra för att hantera alla önskemål.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? Tomas Söber, kökschef på Eriksdalss­kolan, välkomnar det nya initiative­t. Tre gånger i veckan levereras ungefär 80 kilo tomater till skolan på Södermalm.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN Tomas Söber, kökschef på Eriksdalss­kolan, välkomnar det nya initiative­t. Tre gånger i veckan levereras ungefär 80 kilo tomater till skolan på Södermalm.
 ??  ?? STORA VOLYMER.
STORA VOLYMER.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden