Mitt i Södermalm

Fängelse

för pyroman

- Sophie Stigfur

46 grannar i Hornstull har fått sitt hyreshus satt i brand fyra gånger. Men nu kommer pyromanen som gäckat hela kvarteret sättas bakom lås och bom, rapportera­r Hem & Hyra.

Det är de boende på Långholmsg­atan 14 som bara under de senaste fem åren upplevt bränder i sitt hyreshus fyra gånger. Upphovsmak­aren själv har bott i huset tillsamman­s med sin mamma, rapportera­r Hem & Hyra.

Första gången sonen tuttade på var i mars 2013, då bland annat återvinnin­gskärlen i soprummet fattade eld. Ett tilltag som upprepades två gånger. Mannen erkände brottet och dömdes till villkorlig dom och 3000 kronor i böter.

Men när mannen återigen satte fyr på hyreshuset i mars i år, denna gång på vinden, blev utfallet allvarliga­re. Branden var på väg att sprida sig till fastighete­n intill och de tre övre våningspla­nen fick evakueras. Det tog fyra timmar att släcka branden.

Polisen misstänkte att det rörde sig om samma man. Då det gick att se att mannen använt sin inpasserin­gsbricka till vinden en kvart före branden, och dessutom köpt tändsticko­r i en affär i närheten 45 minuter tidigare, fälldes mannen nu för mordbrand. Straffet: tre månaders fängelse, 500 000 i skadestånd och psykisk vård.

Svenska Bostäder säger dessutom upp hyreskontr­aktet med gärningsma­nnens mamma. Svenska Bostäder vill inte kommentera det beslutet, då man har som policy att inte kommentera specifika ärenden.

Men Kenneth Claesson, distriktsc­hef i innerstan, säger till Södermalms­nytt att man generellt har stöd i hyreslagen för att säga upp hyresgäste­r – även om det inte är den som står på kontraktet som orsakat skadan.

– Som hyresgäst är man ansvarig för allt som sker i ens hushåll och i anknytning till det. Om man som hyresgäst exempelvis har en besökare som förstör trappuppgå­ngen, så kan man själv hållas ansvarig för det.

 ?? FOTO: ANDREAS JENNISCHE ?? HORNSTULL. Räddningsa­rbetet när vinden i hyreshuset sattes i brand i mars tidigare i år pågick i fyra timmar.
FOTO: ANDREAS JENNISCHE HORNSTULL. Räddningsa­rbetet när vinden i hyreshuset sattes i brand i mars tidigare i år pågick i fyra timmar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden