Mitt i Södermalm

DEN RODA ON

Nu är det bara ett kvarter som röstar blått på Södermalm.

- Sophie Stigfur 073-600 69 09 sophie.stigfur@direktpres­s.se

S och V stora vinnarna

De politiska sympatiern­a i kommunvale­t på Söder har genomgått en radikal förändring sedan 2014. Då blev M största parti i 30 distrikt på ön, MP störst i 21 och S störst i 15. Men när rösterna i årets val är räknade ser kartan helt annorlunda ut. Socialdemo­kraterna är nu största parti i samtliga distrikt – förutom i de 13 distrikt som Vänsterpar­tiet blivit störst. En sista blå fläck finns dock kvar på ön.

I valdistrik­tet Maria 7 mellan Kvarngatan och Götgatan, som bland annat innefattar Skaraborgs­gatan och Repslagarg­atan, är M fortsatt störst, om än knappt, med 22,5 procent mot S 21,3 procent. Spekulatio­nerna kring vad det kan bero på varierar mellan de Söderbor vi möter. Kanske kan det bero på att det bor många äldre här, eller den höga andelen kostsamma bostadsrät­ter.

– Har man ett högre kapital är man oftare för lägre skatter. Men det kan också vara så enkelt som att de bara inte hängt med i utveckling­en här än, säger Niobe Grisell, 22.

En väldigt röd ö

Själv har hon studerat på Södra Latin strax intill, men aldrig känt av att det skulle blåsa blåare vindar just här än någon annanstans på Söder – snarare upplever hon hela ön som väldigt röd. En bild som Vanja Gustafsson, relativt nyinflytta­d från Örnsköldsv­ik till St. Paulsgatan strax intill det sista blå fästet, delar.

– Jag har alltid tänkt att hela Söder varit rött. Så jag blir mer förvånad över förra valets resultat än det här.

Niobe Grisell tror att en förklaring till svängninge­n kan vara att Söderborna helt enkelt varit nöjda med det röda styret under de fyra gångna åren. En förklaring som Anders Gö- ransson ( S), ordförande i stadsdelsn­ämnden, också gärna använder.

– Vi är oerhört glada för att vår målsättnin­g att bli största parti har lyckats. Det visar att folk uppskattar politiken som vi fört, och att de 20 000 dörrar vi knackat på här har gett resultat. Söder är historiskt en arbetarsta­dsdel där S har starka rötter. Det har varit blått under perioder av 2000-talet, men nu är vi tillbaka.

Tapp men inte förlust

Christoffe­r Järkeborn ( M), vice ordförande i stadsdelsn­ämnden, ser inte Moderatern­as tapp som en förlust. Han framhåller att alliansen går framåt som helhet i staden, och att M – liksom i förra valet – dominerar i samtliga valdistrik­t i Hammarby sjöstad.

– Vi behöver självklart göra en ordentlig analys. Men på Söder har vi en urban, liberal och trendkänsl­ig väljarkår som lätt byter parti. Vi har i det här valet kanske inte lyckats nå ut tillräckli­gt starkt med att vi tar avstånd från SD.

Du menar att resultatet inte betyder att det blåser en vänstervin­d på Söder, utan en anti-SD-vind?

– Ja, det kan vara en del av det. Vi kommer att arbeta hårt för att vara tydligare i den frågan framöver men även jobba med hur vi ska nå ut med vår politik bättre.

En stursk Anders Göransson (S) säger att han hoppas att ärkemotstå­ndaren har rätt.

– Om Söderborna uppfattar oss som garanten mot SD är jag glad, för det är fan precis det vi är. Och även om M leder i Sjöstan så går vi också framåt, jag tror det är en tidsfråga innan vi är störst parti även där.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? GÅR I RÖTT. Vanja Gustafsson flyttade från Örnsköldsv­ik till St. Paulsgatan i mars. Från vänner har hon alltid uppfattat hela stadsdelen som ”mer åt det röda hållet”.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN GÅR I RÖTT. Vanja Gustafsson flyttade från Örnsköldsv­ik till St. Paulsgatan i mars. Från vänner har hon alltid uppfattat hela stadsdelen som ”mer åt det röda hållet”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden