Mitt i Södermalm

De oppnar krog med extra karlek som recept

Med romantik, vardagsrum­skänsla och ett uppsving för den ”mellanmjöl­kiga mellanrätt­en”, vill paret Tina Trigg och Markus Löfgren väcka liv i en av Söders mest anonyma gator – mitt i smeten.

- Sophie Stigfur Just den här gatan är perfekt, den ligger mitt i smeten men är ändå lite mysigt off. Jag tänker att det kan bidra till en härlig känsla av att man själv ”hittat” sitt lilla kryp-in 073-6006909 sophie.stigfur@direktpres­s.se

Ett gastronomi­skt vardagsrum där alla ska känna sig trygga. Det är Markus Lögfren och Tina Triggs vision för kvartersbi­stron Café Cuvée på Högbergsga­tan. Allt, såväl relationen till varandra som till gästerna som till maten och vinerna på menyn, ska genomsyras av kärlek. Något som torde förenklas av att de nyblivna ägarna själva är ett par.

De båda träffades på Restaurang­akademien, som fostrat många av stans kockar, sommeliere­r och kökschefer.

Med tiden upptäckte de att inte bara älskade att jobba ihop – utan även varandra.

– Vi har båda ruvat länge på drömmen om att öppna eget. Och det känns ju betyd- ligt enklare att göra det tillsamman­s med någon som tycker precis likadant som en själv, säger Tina Trigg och skrattar.

Självklart platsval

Att den nya restaurang­en skulle hamna på Södermalm rådde det ingen tvekan om. Tina själv är uppvuxen på Ringvägen och med det också på Söders krogar och restaurang­er, dit hennes mamma ofta begav sig med den då lille Tina i släptåg.

Under sin karriär har hon nästan enbart jobbat på Söderbarer, som Roxy, Gondolen och Humlehof. Och Markus själv är född 100 meter ifrån Högbergsga­tan 64, där den nya restaurang­en snart slår upp portarna.

– Lokalen är lagom stor för att man ska kunna få en hemmakänsl­a och känna sig sedd. Och just den här gatan är perfekt, den ligger mitt i smeten men är ändå lite mysigt off. Jag tänker att det kan bidra till en härlig känsla av att man själv ”hittat” sitt lilla kryp-in, säger Tina.

– Swedenborg­sgatan intill har ju blivit en myllrande sommargåga­ta och vi har bestämt att folk nu ska myllra vidare till Högbergsga­tan, fyller Markus i.

Ingen mellanmjöl­k här inte

Kökschefsr­ollen kommer han dela med Kalle Berglöf, som tidigare jobbat på Spritmuseu­m och Nizza. Tillsamman­s har de målet att ge fenomenet ” mellanrätt” ett uppsving. Mellanrätt­ens fördel är stor: man kan äta flera innan man blir mätt, säger Markus.

– Men ordet andas lite mellanmjöl­ksland, vi tycker de förtjänar något bättre så vi kallar det Cuvée- rätter istället. Cuvée är en fransk vinterm som innebär att olika druvor som blandats för att de kompletter­ar varandra.

Menyn präglas av det fransksven­ska köket men kommer vara flexibel utifrån vad gästerna tycker om. Allt från halstrade havskräfto­r och ugnsrostad rotselleri till en näve mandlar eller en sked löjrom som snacks till drinken kan dyka upp. Knusselfri­tt, fokus på råvaran och gott är ledorden.

– Det ska inte vara en sådan restaurang man bara har råd att gå till vid enstaka tillfällen. Det är lite som att istället för att förbereda sig inför att gå på en teater- eller operauppsä­ttning då och då, ska det här vara som en tvserie man följer varje dag, säger Tina.

Målgrupp? Från noll års ålder till döden, enligt Tina.

– Strax innan döden kanske är bättre, det kan bli lite jobbigt annars, säger Markus och skrattar.

– Okej. Låt oss säga från första till sista måltiden.

 ??  ??
 ?? FOTO: SOPHIE STIGFUR ?? ROMANTISKT. Den nyöppnade bistron Café Cuvée på Högbergsga­tan ska genomsyras av kärlek, säger ägarna Markus Löfgren och Tina Trigg.
FOTO: SOPHIE STIGFUR ROMANTISKT. Den nyöppnade bistron Café Cuvée på Högbergsga­tan ska genomsyras av kärlek, säger ägarna Markus Löfgren och Tina Trigg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden