Mitt i Södermalm

KRÖNIKA. Valsmussel – snälla kom tillbaka

- CHRISTOFFE­R RÖSTLUND JONSSON Reporter

Vet ni var Norra Sandsjärv ligger? Det är rakt uppåt, en 100 mil, i Överkalix. Min mormor – må hon vila i frid – pratade ofta om hur det var att växa upp där. Det var rött.

Alltså så rött att Lenin skulle resa sig upp i sitt mausoleum och buga av respekt. De mer moderata delarna av släkten, som väl bara var helt vanliga sossar, kallade byn för Lilla Ryssland.

Alla prenumerer­ade på Norrskensf­lamman. Och vilken politisk färg det bladet hade hör ni nog på namnet. Nå, nu var det så att min mormors far, som enda person i Norra Sandsjärv, prenumerer­ade på den hyfsat mindre radikala Norrländsk­a Socialdemo­kraten.

En förklaring är att han stod närmare Bondeförbu­ndet, dagens Centerpart­iet, och ville läsa något som inte var fullt så råkommunis­tiskt. En annan förklaring är att min mormor och hennes åtta syskon (hello gamla tiders familj) tyckte att annonserna för dansaftnar var bättre. Det var mer drag i nöjet i Norrländsk­a Socialdemo­kraten.

Problemet var att byns alla tidningar kom till samma lanthandel där man fick hämta den själv. Mormor mindes blickarna från de andra i byn, och skammen hon kände, när hon traskade hem med sosseblask­an under armen. I det lilla, lilla skogssamhä­llet var det omöjligt att smussla.

Nu för tiden är det tvärt om: det är hur lätt som helst att smussla, men ingen gör det. I sociala medier skickar man ut bilder på ikryssade röstsedlar, klistrar in partiloggo­r i profilbild­er. Om förra valet mest präglades av uppmaninga­r om att göra sin demokratis­ka plikt – ”allt röstande är bra röstande!” – så har 2018 digitalt dånat av ”titta vad jag väljer”. Och i lekparker och skolkorrid­orer förhör man sig om sina barns lekkamrate­rs föräldrars åsikter: ”Vad röstar du på?”, frågar man ogenerat totala främlingar.

Öppna kort i alla ära, men just nu, en vecka in i politiskt rävspel och parlamenta­riskt kaos utan slut i sikte, saknar jag det gamla smussel-Sverige.

 ??  ?? Prata med mig! christoffe­r.rostlund @direktpres­s.se
Prata med mig! christoffe­r.rostlund @direktpres­s.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden