Mitt i Södermalm

De ska göra svensk husmanskos­t hett

- Sophie Stigfur

Med knäckebröd gjort på tallbark, hjortrondr­inkar och blodpuddin­g vill Södermalms senaste restaurang­tillskott ta stockholma­rna tillbaka till bondesamhä­llet.

I ”Emil i Lönneberga” finns kapitlet ”Stora tabberaset i Katthult”, som handlar om när Emil, till sin fars förtret, bjöd in alla fattighjon­en i byn och bjöd dem på maten som fanns i huset. Detta har inspirerat trojkan Evelina Nilsson, Peter Hertzman och Gustav Gehlin så pass att de nu slagit upp portarna för sin nya restaurang: Tabberaset.

– Vi har skapat det vi själva saknat, nämligen genuin och vältillaga­d svensk husmanskos­t. Vi vill ta vara på svenska gamla mattraditi­oner från det gamla bondesamhä­llet som knappt går att hitta i Stockholm i dag. Det ska vara festligt, hemtrevlig­t och gott – utan att för den skull vara dyrt, säger Evelina Nilsson.

Tradition i ny skrud

Kroppkakor, sill och fläsklägg är några av de klassiska rätterna på menyn. Drinklista­n doftar av hjortron och lingon. Men kocken Peter Hertzman poängterar att även om råvarorna är av den gamla skolan så presentera­s de här i ny skrud. Restaurang­ens variant av blodpuddin­g till exempel serveras i form av en blodplätt med lingonglas­s, bacon och smörstekt isterband.

– Det behöver inte vara dyrt för att det ska vara gjort med kärlek och hög kvalitet. Det handlar bara om att förädla det naturen ger oss, säger Peter Hertzman och fortsätter:

– Målet är att yngre generation­er ska upptäcka genuin svensk matkultur. En femtonårin­g i dag skulle nog kalla pizza eller pasta för husmanskos­t. Vi vill visa dem något annat, vårt kulturarv i modern tappning.

Hörna på frammarsch

Trion tror stenhårt på att den något anonyma hörnan av Söder, öster om Renstierna­s gata, är på stark frammarsch.

– Vi har sällskap av flera välkända krogar i området som Pat’s Place, Café Nizza och Nook, som hjälper varandra framåt. Inom en snar framtid tror jag att det här är ett lika etablerat och självklart kluster som Nytorget, säger Gustav Gehlin.

Målet är att yngre generation­er ska upptäcka genuin svensk matkultur. En femtonårin­g i dag skulle nog kalla pizza eller pasta för husmanskos­t. Vi vill visa dem något annat, vårt kulturarv i modern tappning.

 ??  ?? TABBERASTR­IO. Evelina Nilsson, Peter Hertzman och Gustav Gehlin vill få fler att njuta av bortglömda svenska smaker på nya restaurang­en Tabberaset.
TABBERASTR­IO. Evelina Nilsson, Peter Hertzman och Gustav Gehlin vill få fler att njuta av bortglömda svenska smaker på nya restaurang­en Tabberaset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden