Mitt i Södermalm

De är nyinflytta­de i Örby

Familjerna är på plats – nu väntar de på lekplats: ”Barnen lär sig jättesnabb­t”

- Eva Tonström 0736-006 923 eva.tonstrom@direktpres­s.se

Vi trivs jättebra, människor här är väldigt vänliga och hjälpsamma.

Efter två år av planering och överklagan­den – nu har de nya familjerna börjat flytta in i modulhusen i Örby. Vi var där och hälsade på.

Byggandet av modulhus åt nyanlända familjer pågår för fullt på den före detta parkeringe­n mellan Örby och Huddingevä­gen. 40 av 100 familjer har flyttat in sedan i juli och vid årsskiftet ska alla vara på plats. Fortfarand­e jobbas det med att anlägga lekplatser och gräsmattor, och hus.

Först var planen att bygga 300-350 lägenheter med plats för cirka 500 personer, men det ledde till oro från Örbybor, som menade att det skulle bli svårt att ta emot så många människor på ett bra sätt. Sedan dess har staden tänkt om, nu byggs 100 lägenheter i sex hus, åt familjer.

Redan nu bor 116 barn i området, i åldrarna 0-18 år. En av de som flyttat in är Nsreen Jatah och hennes familj. Hon och maken bor med sina sex barn i två rum med kök och badrum. De sover i bäddsoffan i köket medan barnen får ta rummet.

– Det är trångt, men det fungerar. Vi trivs jättebra, människor här är väldigt vänliga och hjälpsamma, säger hon.

Tvättstuga ligger i gemensamma utrymmen.

Saknar sina odlingar

Familjen flydde från Syrien och har bara bott i Sverige i två månader, och redan går fem av barnen i skolan. De är 6, 8, 9, 11 och 13 år. Den yngsta, Abdellatif, 4 år, är hemma med Nsreen.

– Barnen lär sig svenska jättesnabb­t, de får med sig läxor hem och lär sig nya ord varje dag, berättar Nsreen.

Dagtid läser hennes man svenska på SFI och på helgerna brukar hela familjen gå till simhallen. Några av barnen kan redan simma, berättar hon. Vad saknar du mest hemifrån? – Mina odlingar. Jag hade en massa grödor hemma som jag skötte om och det saknar jag.

Nsreens man drev en klädbutik i hemlandet. Hur tänker du om framtiden?

– Att jag vill lära mig svenska. Det är min första önskan. Efter det tror jag det löser sig med bostad och jobb, säger Nsreen.

På plats i det nya området finns Stiftelsen Hotellhem i Stockholm, SHIS. De har personal där varje dag för att hjälpa de boende med allt från hur tvättmaski­nen fungerar till hur man söker jobb och utbildning. Det de flesta har frågor om just nu, och oroar sig över, är ekonomin, enligt Nina Nordlund, som är chef för SHIS i Örby, vilken typ av ersättning de får och hur och när de ska betala hyran.

– Allting är väldigt rörigt för dem i början. De behöver komma i ordning där de bor, i skolan, med ekonomin och det är massa papper som ska fyllas i, säger hon.

Även många Örbybor har varit med och hjälpt till, berättar Nina Nordlund.

– Från början ville många skänka saker, men nu har de insett att det folk mest vill ha hjälp med är informatio­n och vägledning, säger hon.

Gratis träningar med ÖIS

Örbyborna stöttar med allt från att fylla i blanketter och informatio­n om massa saker till att ta med dem på olika aktivitete­r.

– Det har verkligen varit ett jättefint mottagande hos Örbyborna. På fredagar, till exempel, har Örby IS varit här och hämtat barn till gratis träningar på Lisebergs IP, säger Mattias Rosenqvist, enhetschef på SHIS i Stockholm.

Något som flera av familjerna behöver just nu är skor och träningskl­äder i olika storlekar till fotbollstr­äningarna, enligt Nina Nordlund. Enklast är att bara gå ner till området och fråga personer man stöter på, menar hon.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? BOENDE. Nsreen Jatah med yngsta sonen Abdellatif, 4 år.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN BOENDE. Nsreen Jatah med yngsta sonen Abdellatif, 4 år.
 ??  ?? ANSVARIGA. Mattias Rosenqvist, ansvarig för modulbostä­derna i Stockholm och Nina Nordlund, som är ansvarig för SHIS i Örby.
ANSVARIGA. Mattias Rosenqvist, ansvarig för modulbostä­derna i Stockholm och Nina Nordlund, som är ansvarig för SHIS i Örby.
 ??  ?? PÅ GÅNG. Två mindre lekplatser i området väntas bli klara innan vintern, den stora däremot hinns inte med förrän till våren.
PÅ GÅNG. Två mindre lekplatser i området väntas bli klara innan vintern, den stora däremot hinns inte med förrän till våren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden