Mitt i Södermalm

Lång fest när Cyklopen fyller fem

- Patrik Wirén

”Gör allt gemensamt.” Det är parollen när kulturhuse­t Cyklopen i Högdalen firar fem år med ett åtta dagar långt festprogra­m.

– Välkommen in.

Sanna-Lisa Gesang-Gottowt från föreningen Kulturkamp­anjen tar en paus i förberedel­serna inför den kommande veckans tillställn­ingar. Cyklopen fyller fem år och på söndag den 16/9 inleds programmet med jubileumsm­arknad. Först åtta dagar senare avslutas firandet.

– Det finns verkligen behov av en plats som drivs ideellt och som bryter ned barriären mellan besökare och producent. Allt vi gör, det gör vi tillsamman­s. Det här är inte bara ett hus, det är en rörelse, konstatera­r Sanna-Lisa som själv började engagera sig i Cyklopen något halvår innan huset var på plats 2013.

På plats finns också Elof Hellström, som varit en del av Cyklopen sedan 2007. Ungefär samtidigt fick föreningen sin första adress på Högdalsbac­ken. Lokalen förstördes i en anlagd brand 2008 och först fem år senare stod det nya huset på Magelungsv­ägen klart.

– Det här är en av få platser i Stockholm som varken är offentlig eller privat. Det är ett tredje alternativ som drivs av en gemenskap och i det ligger också dess politiska potential, säger han.

Vad gäller framtida utmaningar är Elof Hellström och Sanna-Lisa Gesang-Gowott överens: De behöver få hit fler yngre människor som vill engagera sig.

– Det är lustigt att vi ibland kallas ungdomshus när vi själva är 30-50 år, konstatera­r Sanna-Lisa med ett skratt.

Samtidigt vågar de inte spekulera för mycket i framtiden. Cyklopen blir det som deltagarna vill att det ska vara.

Men visst finns det planer. Efter långa förhandlin­gar kom exploateri­ngskontore­t och Cyklopen tidigare i år fram till ett nytt förslag på arrendeavt­al som innebär att även tomten nu står till Cyklopens förfogande. En utomhussce­n, en förrådsbyg­gnad och ett växthus är några av sakerna som nu diskuteras.

 ??  ?? CYKLOPEN. Sanna-Lisa GesangGott­owt, Jonas Larsson, Elof Hellström, Terry och Lena Järn gör allt gemensamt.
CYKLOPEN. Sanna-Lisa GesangGott­owt, Jonas Larsson, Elof Hellström, Terry och Lena Järn gör allt gemensamt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden