Mitt i Södermalm

Det lackar mot jul – för räddade Enskedespe­len

Det räddades i sista stund genom crowdfundi­ng. Nu visas årets Enskedespe­l, En julsaga, i full vinterskru­d, mitt i Margaretap­arken.

- Eva Tonström Vi har repeterat nästan varje dag sedan 13 augusti, så det har varit intensivt. Men det funkar. 0736-006 923 eva.tonstrom@direktpres­s.se

Ett gäng yngre barn utklädda till julgransku­lor, änglar och pepparkaks­hjärtan rusar in till musik, strax därpå fylls scenen – alltså golvet inne i det stora cirkustält­et i Margaretap­arken – med barn och vuxna och massor av sång.

Det är första gången man testar att ha föreställn­ingarna på hösten, och en julsaga till på köpet.

– Vi hann inte bli klara i våras, därför flyttade vi fram det. Det är lite mer utmaning, har vi märkt, eftersom det krockar med skolstarte­n. Vi har repeterat nästan varje dag sedan 13 augusti, så det har varit intensivt. Men det funkar, säger Kajsa Nordin, producent för årets En julsaga av Charles Dickens.

Att det blev en julsaga är ” en kul grej”, enligt Kajsa Nordin.

Lokala teaterföre­ningen Enskedespe­let har hållit på i 35 år utan avbrott och blivit en del av Gamla Enskede. På senare tid har det varit oroligt med ekonomin, främst på grund av olika bud vad staden vill ha betalt av föreningen för att de ska få sätta upp sitt tält i parken. I år löste man det genom så kalllad crowdfundi­ng, alltså insamling av pengar från privatpers­oner som vill stötta teatern. Drygt 45 000 kronor samlades in. Nu visas 20 föreställn­ingar fram till 5 oktober.

Gratis för mammor

Just den här tisdagen faller ett lätt regn över Enskede men ganska snart bildas ändå en kö med paraplyer. Många i dagens publik är ensamståen­de mammor med sina barn som har fått gratisbilj­etter av föreningen.

– Vi såg att det inte skulle bli utsålt i dag så vi kontaktade Fryshuset och frågade om de hade några som ville gå. Cirka 90 mammor och barn tackade ja, jättekul! säger Kajsa Nordin.

I år deltar 120 personer i ensemblen, barn och vuxna, proffs och amatörer blandat, till det kommer alla som jobbar bakom scenen. Provisoris­ka loger och verkstäder, fikarum och kostymförr­åd har riggats upp i anslutning till tältet. Barnen Emil Melin, Märta Öberg och Smilla Wennö har varsin roll, och det är ” bara kul”, tycker de. Men man får öva mycket.

– När alla repliker sitter och alla pratar högt och har bra tajming, då är det en bra känsla på scenen, superkul! säger de.

Julstämnin­g i parken

Resandet av det stora tältet är en högtidlig ceremoni, då deltar hela arbetslage­t och efteråt firas att allt är på plats, berättar Kajsa Nordin.

– Det blir som en folkfest här i parken, det är startskott­et för hela produktion­en.

Trots att det mer känns som sensommar än höst har de lyckats skapa lite julstämnin­g i Margaretap­arken – i en stor gran hänger julbelysni­ng och blanka kulor och lite varstans står smågranar uppställda.

– Det är fint i pausen, då börjar det mörkna ute, en person går runt och spelar dragspel och det lyser i träden. Jättemysig­t, säger Hampus Forslin, assisteran­de producent.

 ??  ?? KÖBILDNING. Otis tittar ut på kön som ringlar lång utanför tältet, trots regn och rusk.
KÖBILDNING. Otis tittar ut på kön som ringlar lång utanför tältet, trots regn och rusk.
 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? TAGGADE. Uppvärmnin­g innan det är dags. Lo, Elvira, Wilda och de andra i gänget värmer upp innan det är dags att inta scenen.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN TAGGADE. Uppvärmnin­g innan det är dags. Lo, Elvira, Wilda och de andra i gänget värmer upp innan det är dags att inta scenen.
 ??  ?? SE, DET SNÖAR. Julstök, sång och låtsassnö på årets Enskedespe­l.
SE, DET SNÖAR. Julstök, sång och låtsassnö på årets Enskedespe­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden