Mitt i Södermalm

Studenter granskar fake news

- Henrik Lindstedt

Falska uppgifter om tusentals anhängare på Alternativ för Sveriges torgmöte och osanna rapporter om valfusk i Huddinge avslöjades under valhelgen när hundra journalist­studenter från Södertörns högskola granskade falska nyheter.

En av tre av de nyhetsarti­klar som delades av svenskar inför valet i sociala medier är ”skräpnyhet­er” (vilseledan­de eller falska nyheter). Det visar en färsk studie från Oxforduniv­ersitetet.

Det gör svenskarna värst i Europa, endast amerikaner inför det förra presidentv­alet har varit värre.

För att motverka de falska nyheternas inverkan på valresulta­tet deltog runt hundra journalist­studenter från Södertörns högskola i det nationella projektet pop- up newsroom som under valhelgen granskade nyhetskana­ler och sociala medier-flöden.

– Vi valde ut de frågor som vi tror det kommer snackas mest om och de frågor där det kan förekomma mest falsk informatio­n. Vi kommer bland annat titta på invandring, välfärden och sjukvården, säger Frida Englin som läser fjärde terminen på journalist­programmet på Södertörns högskola.

Redaktione­n som totalt bestod av runt 200 studenter från flera av landets högskolor lyckades under helgen avslöja ett flertal osanningar. Bland annat kunde de ta reda på att uppgifter om att en vallokal i Huddinge inte fyllde på med SD-valsedlar var falska.

Bemöttes på plats

De falska uppgiftern­a de hittade bemötte de direkt i sociala medier och spred dem även i ett nyhetsbrev till nyhetsreda­ktioner. Men vissa felaktighe­ter de hittade valde de att inte sprida.

– En sak som vi först valde att inte plocka upp var missledand­e uppgifter om hur många som deltog i Alternativ för Sveriges demonstrat­ion i Kungsträdg­ården.

Först var det några som sa att det var 1 000 personer där när det egentligen var 500– 600 personer. Men eftersom uppgiften inte var så välspridd ville vi inte ge den uppmärksam­het och på så sätt ge den ännu större spridning. Men sedan började uppgiften att de hade samlat 65 000 personer få spridning. Då var vi tvungna att rycka in.

Lektion i källkritik

Genom att bemöta falska och vilseledan­de uppgifter vill Frida och pop-up redaktione­n inte bara motverka osanningar. De har också försökt visa på hur man kan vara källkritis­k och undersöka inlägg på egen hand. Vad har du själv lärt dig? – Hur man övervakar Twitter och hur man gör mycket snabba nyhetsvärd­eringar. Om man hittar något falskt måste man också fundera över om man spelar i deras händer genom att ge deras inlägg spridning.

Om man hittar något falskt måste man också fundera över om man spelar i deras händer genom att ge deras inlägg spridning

 ?? FOTO: SANNA VOLNY ?? GRANSKAR. Frida Englin från Södertörns högskola är en del av en redaktion på runt 200 journalist­studenter från hela landet.
FOTO: SANNA VOLNY GRANSKAR. Frida Englin från Södertörns högskola är en del av en redaktion på runt 200 journalist­studenter från hela landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden