Mitt i Södermalm

Nygamla hallen växer fram

Renovering­en av Östermalms­hallen går vidare. Vi kikade in och hittade en plats som sakta men säkert åter börjar likna en saluhall.

- Text: Johann Bernövall | Foto: Jannie Flodman Johann Bernövall

Östermalms­nytt har under den grundlägga­nde renovering­en av Östermalms saluhall – eller Östermalms­hallen som de flesta säger – varit på besök två gånger tidigare: våren 2016 och sommaren 2017.

Nu i september 2018 gör vi vårt

tredje besök under det stora och komplexa arbetet med att renovera och samtidigt återställa den klassiska saluhallen till hur den såg ut när den uppfördes 1888. Och vid det här besöket kan man äntligen säga att det börjar likna en saluhall. Den växer bokstavlig­en fram med ett färdigt vackert tack och målade väggar som börjar anas bakom byggställn­ingarna. Golvet är dessutom gjutet och där under byggs en ny källare.

– I dagsläget går det framåt men om det blir klart under 2018 vågar jag inte svara på, sa Gunnar Lindwall till tidningen vid besöket 2017. Han är koordinato­r på Projektbyr­ån som på Stockholms stads uppdrag arbetar med upprustnin­gen.

Han sköter primärt kontakten med boende runtomkrin­g samt har en pågående dialog med handlarna som idag håller till i den tillfällig­a saluhallen på torget. Samtliga som idag har verksamhet där ska flytta tillbaka in i den nygamla saluhallen så fort den står klar.

Nyöppning 2019

Just när den står klar är något som många undrar. Idag kan vi konstatera att Gunnar Lindwall gjorde rätt i att inte spekulera kring om hallen kunde stå klar 2018. Så kommer det nämligen inte bli. I dagsläget siktar man på nyöppning tidig sommar 2019. Olika överklagan i kombinatio­n med att det är ”gamla grejer” som man arbetar med är orsaken till de återkomman­de förseninga­rna, säger Gunnar Lindwall.

– Det har dykt upp utmaningar hela tiden vilket är naturligt när man genomför ett sådant här projekt i en gammal byggnad. Alternativ­et hade varit att börja arbetet medan det fortfarand­e var verksamhet igång här inne, vilket hade varit väldigt svårt, säger han.

 ??  ?? KLASSIKER. Pelarna i nygamla Östermalms­hallen är nymålade i originalfä­rgen. Hela hallen restaurera­s till att efterlikna originalet från 1888. ORIGINAL. Den bruna och gröna färgen är samma som den var på 1800-talet.
KLASSIKER. Pelarna i nygamla Östermalms­hallen är nymålade i originalfä­rgen. Hela hallen restaurera­s till att efterlikna originalet från 1888. ORIGINAL. Den bruna och gröna färgen är samma som den var på 1800-talet.
 ??  ?? I källaren bygger man ytor för tillagning av varorna som säljs uppe i hallen.
I källaren bygger man ytor för tillagning av varorna som säljs uppe i hallen.
 ??  ?? Taket är färdigt i nya Östermalms­hallen.
Taket är färdigt i nya Östermalms­hallen.
 ??  ?? Den mäktiga klockan har fått sig ett ansiktslyf­t.
Den mäktiga klockan har fått sig ett ansiktslyf­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden