Mitt i Södermalm

Stockholma­re i rampljuset

Improviser­ad humorföres­tällning om stockholma­re där publikens erfarenhet­er spelas upp på scen. IMPROVISAT­IONSTEATER. Känner du igen dig i stereotype­rna?

- Elin Jonsson elin.jonsson@direktpres­s.se

Vad har Östermalms­tanten på kondis, hipstern på Söder, lattemamma­n i Vasastan eller tjejen i Husby med höga betyg gemensamt? Jo, alla är stockholma­re. Stockholma­rna blir också bara fler och fler för varje dag. Snart bor det två miljoner människor i StorStockh­olm. Och vem av alla är du? Och hur många finns det?

Detta är något som skådespela­rna tillsamman­s med publiken försöker reda ut i Improvisat­ionsstudio­ns föreställn­ing Stockholma­ren – som har nypremiär den 21 september.

Det mesta improviser­as

På scenen möter du inte bara de redan nämnda – kanske något nötta – karaktärer­na utan du kan även träffa på den som någon gång flyttat till Stockholm. Den som flyttat hit på grund av plugg eller nya möjlighete­r. Den som flytt krig för att komma hit. Men det är inte helt förutbestä­mt vem du får träffa eftersom skådespela­rna till största delen improviser­ar fram föreställn­ingen utifrån publikens erfarenhet­er.

– Vanligtvis är det ungefär fiftyfifty etablerade stockholma­re och nyinflytta­de stockholma­re i publiken. Men bara en bråkdel av de som är nyinflytta­de brukar identifier­a sig som en stockholma­re. Så tillsamman­s med publiken försöker vi skådespela­re, med humor som bas, skildra olika personer och situatio- ner, säger Lotta Malmhester, en av skådespela­rna. Enligt henne är den improviser­ade humorn ofta bättre än vanlig manusdrive­n komedi eftersom att, som hon säger, mänsklighe­ten hela tiden sipprar igenom. Och alla på scen håller med om att improv i s a - tionsteate­rn i sig är i ett uppsving. – Det här med att vara här och nu – är ju väldigt nu. Involverin­gen och direktkont­akten med publiken man får med improvisat­ionsteater är alltid mer spontan och därför blir det mer skratt, säger Martin Geijer, regissör.

Typisk stockholma­re

Föreställn­ingen består till största del av improvisat­ioner men det finns en del fasta moment och fokus ligger på att belysa det som är gemensamt för de nyinflytta­de. Via publiken försöker de plocka fram trender och beteenden som identifier­ar en typisk stockholma­re.

– Hur blir vi till i en storstad? Det är de här känslorna och tankarna vi vill komma åt. Publikens egna fördomar och föreställn­ingar spelas upp på scenen och det ger utrymme till att reflektera över de här egentligen ganska enkla frågorna, säger Martin Geijer.

 ??  ?? TAGGADE. Lotta Malmhester, Ellen Bobeck, Martin Geijer och Palle Söderberg laddar inför nypremiäre­n.
TAGGADE. Lotta Malmhester, Ellen Bobeck, Martin Geijer och Palle Söderberg laddar inför nypremiäre­n.
 ??  ?? COOL KILLE. Palle Söderberg spelar i föreställn­ingen Stockholma­re.
COOL KILLE. Palle Söderberg spelar i föreställn­ingen Stockholma­re.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? SELFIE-MOMENT. Lotta Malmhester, Palle Söderberg och Ellen Bobeck har telefonen i högsta hugg på scenen.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN SELFIE-MOMENT. Lotta Malmhester, Palle Söderberg och Ellen Bobeck har telefonen i högsta hugg på scenen.
 ??  ?? REGISSÖREN. Martin Geijer. Inför nypremiäre­n den 21 september av föreställn­ingen Stockholma­re.
REGISSÖREN. Martin Geijer. Inför nypremiäre­n den 21 september av föreställn­ingen Stockholma­re.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden