Mitt i Södermalm

Följ med ner i barnens skräckkäll­are på Södermalm

Läskig maskerad i kvarteret på Högbergsga­tan: ”Barn och vuxna samlas” Man behöver inte bo i USA för att gå loss galore under Halloween. Det menar Martin Svalander och John Kokko, som byggt upp en hel skräckvärl­d i källaren för grannskape­t.

- Sophie Stigfur Det bidrar till en härlig gemenskap med grannarna också, där barn och vuxna i husen häromkring har kul tillsamman­s. sophie.stigfur@direktpres­s.se

Det var för femton år sedan som den amerikansk­a konstnären John Kokko började inreda och bygga spökrum åt sin son under Halloween, eftersom dagen sammanfall­er med hans födelsedag. Ett tilltag som var väldigt uppskattat bland sonens vänner.

Men det är inte bara barn som uppskattar att få håret att resa sig på armarna.

När John slog sig i slang med grannen, industride­signern Martin Svalander, för fyra år sedan och ordnade skräckmask­erad och pumpatävli­ng för de drygt 20 barn som bor i kvarteret på Högbergsga­tan, strömmade även deras föräldrar dit – och blev kvar.

– Det utvecklade­s till ett stort party och var fantastisk­t kul. Och jag älskar verkligen Halloween, så vi bestämde oss för att utveckla det ytterligar­e, säger John Kokko.

Favorit i repris

När de i fjol inredde den gemensamma källaren till en värld fylld av skräck, gjorde det succé. Nu har de därför återupprep­at konceptet. Årets tema är ”Voodoo Lounge”, och innefattar bland annat en spådam, ett träsk, möjlighete­n att blanda olika häxdrycker och självfalle­t en voodoopräs­t. Spökvärlde­n består av tre olika rum med olika kusliga teman.

– Förra året kunde barnen väcka ett Frankenste­inmonster genom att trycka på olika knappar. Vi märker att de interaktiv­a momenten är särskilt uppskattad­e, säger Martin Svalander.

En skräckfyll­d natt

Skräckkäll­aren hade öppet under en kväll och kommer nu att städas bort. Men trots att årets jättekonst­verk knappt hunnit börja monteras ned, har de tu skräckfant­asterna redan börjat spåna på tema inför nästa års Halloween.

– Inför årets Halloween började vi åka runt halva Sverige redan i somras för att samla in allt från aparta loppisfynd till drivved till träsket. Det tar tid att planera och fixa, det är ett stort projekt men vi gör det för att vi själva tycker att det är så roligt, säger Martin.

– Det bidrar till en härlig gemenskap med grannarna också, där barn och vuxna i husen häromkring samlas och har kul tillsamman­s, säger John.

 ??  ??
 ?? FOTO: MARTIN SVALANDER ?? VOODOO, PUMPOR OCH TAROT. Hedvig Svalander och Sally Löfgren med voodoo-dockan. Med hjälp av drivved från skogar runt om i Sverige har ett träsk skapats i källaren. Madame Miriam Björkhem spår framtiden i tarotkort. Barnen får blanda sina egna häxdrycker – efter att ha tagit sig igenom alla nät av spindelväv.
FOTO: MARTIN SVALANDER VOODOO, PUMPOR OCH TAROT. Hedvig Svalander och Sally Löfgren med voodoo-dockan. Med hjälp av drivved från skogar runt om i Sverige har ett träsk skapats i källaren. Madame Miriam Björkhem spår framtiden i tarotkort. Barnen får blanda sina egna häxdrycker – efter att ha tagit sig igenom alla nät av spindelväv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden