Mitt i Södermalm

SD:s nya plan – granska de blågröna

- Michael Toll

När del olika posterna i veckan fördelades i landstinge­t stod det klart att SD blev helt utan en opposition­srådspost.

Nya landstings­fullmäktig­e beslutade under sitt första möte i veckan att till denna mandatperi­od välja åtta landstings­råd, samt fyra opposition­slandsting­sråd.

Det medförde att Sverigedem­okraterna blev helt utan en av de tyngre posterna, trots att partiet växt från 9 till 15 mandat.

– Vi var förberedda på det här. Men visst känns det lite sisådär. Vi tycker att alla partier borde behandlas likadant och som fjärde största parti borde vi självklart få en opposition­sråds post, säger 21-årige Gabriel Kroon, ny gruppledar­e för Sverigedem­okraterna i landstinge­t.

SD har efter valet 15 ledamöter av totalt 149 stycken i landstings fullmäktig­ekomm andemandat­period. Även om Gabriel Kroon inte fick bli opposition­slandsting­sråd är han heltidsarv­oderad förtroende­vald.

Socialdemo­kraterna tycker absolut inte att det är synd om SD.

– De blev fjärde största parti och får plats utifrån storlek i de politiska organen. Men S och merparten av fullmäktig­e vill inte att de blir landstings­råd, då vi på grund av deras värderinga­r och politik inte vill förhandla politik med dem, säger Erika Ullberg (S) opposition­slandsting­sråd.

De fyra kommande åren kommer SD att ta på sig ”den granskande rollen”.

− Det finns väldigt många avtal inom landstinge­ts orga- nisation som är felaktiga och inte gynnat skattebeta­larna. Vi tänker sätta oss in och granska avtal, både aktuella och bakåt i tiden. Vi är övertygade om att det går att få en mycket mer kostnadsef­fektiv landstings­organisati­on, säger Gabriel Kroon.

Även om SD inte fick någon opposition­spost valdes partiet in i landstings­styrelsen. Visionen är mycket tydlig. – Efter nästa val 2022 ska vi var det regionsbär­ande partiet, säger Gabriel Kroon.

 ?? FOTO: MICHAEL TOLL/PRIVAT ?? UTAN TITEL. Gabriel Kroon, 21 år, är gruppledar­e för Sverigedem­okraterna i landstinge­t. Partiet fick dock ingen opposition­srådspost.
FOTO: MICHAEL TOLL/PRIVAT UTAN TITEL. Gabriel Kroon, 21 år, är gruppledar­e för Sverigedem­okraterna i landstinge­t. Partiet fick dock ingen opposition­srådspost.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden