Mitt i Södermalm

’’Jag målar för att bryta normer och lätta på trycket’’

Daniel Solberg, den mjuktuffa killen som växte upp på Söder men numera bor i Råg-sved,tecknar och målar för att bryta normer.

- Berättat för: Elin Jonsson | Foto: Sacharias Källdén

ag började måla 2009, jag vet inte varför men jag tror att det handlade om att jag kände en stor frustratio­n. För att samhället ser ut som det gör. Att problemen är blottade men att inget händer eller någon drabbas av konsekvens­er. Och istället för att ställa mig och skrika fattade jag tag i pennan och började rita.

Så jag har väl ganska abstrakta mål med mina teckningar men jag har ett behov av att få utlopp för allt jag känner. Jag vet att jag ser stark ut men det är viktigt att förstå att jag är känslig överlag och även väldigt känslig för energier runt omkring mig.

Jag växte upp med min ensamståen­de morsa på Söder på 90-talet. Läste Pyton. Lyssnade på Vreeswijk. Flyttade runt en del. En klassisk Söderbakgr­und antar jag? Rätt ruffig. Jag har tagit mig förbi det så det är lugnt nu. Jag målar mest för att lätta på trycket. För att vara lite normbrytan­de.

Generellt är jag trött på det här stelbenta samhället. Både gällande arkitektur­en och människor. Mycket platta byggnader och platta personligh­eter. Folk måste börja ifrågasätt­a normer och det som på ytan verkar bra. Jag älskar att se andras verk – klotter, konst och målningar!

För ett tag sedan var jag på Bergsunds strand och där hade någon eller några skapat ett slags konstverk. Har ni sett det? Det var en rullator med en tårtbit, ballonger, halloweend­ekoratione­r och en spya. Helt sjukt egentligen! Men jag uppskattad­e det, ett uppvaknand­e och något som bryter av från massan.

Och den här konstellat­ionen med rullatorn var ju något som förbipasse­rande märkte men det var ingen som vågade prata om det. Eller ens vågade visa att de noterade verket.

Jag anser verkligen att vi behöver prata mer med varandra. Få utlopp. Vi människor tar ju konstant in energier och intryck från andra människor, miljöer, mobiler, datorer och tv och vi måste även få utlopp för allt vi tar in. J

Vi människor tar ju konstant in energier och intryck från andra människor, miljöer, mobiler, datorer och tv och vi måste även få utlopp för allt vi tar in.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden