Mitt i Södermalm

Miljöfarli­gt gummi på lekplatser

Mjuka ytorna skadliga för barn och miljö – Vänsterpar­tiet vill rensa på Södermalm

- Sophie Stigfur sophie.stigfur@direktpres­s.se

Fallskydd som är gjorda i platsgjute­n gummi i stans lekparker är farliga för miljön såväl som barnen och måste tas därför tas bort. Det kräver nu Vänsterpar­tiet på Södermalm.

Det är med målsättnin­gen ”Giftfritt Stockholm 2030” som ett förslag till rekommenda­tioner för konstgräs, gummigranu­lat och plastgjute­t gummi just nu är ute på remiss för att minska spridninge­n av miljöfarli­ga mikroplast­er.

Syftet med kemikaliep­lanen är dels att utreda källorna till mikroplast­erna och även ge förslag på hur de kan fasas ut. Det genomgåend­e fokuset är att minska barns exponering, eftersom de är extra känsliga för de skadliga ämnena.

Förutom konstgräsm­attor tar rapporten också upp de fallskydd i gummi som bland annat finns i vissa lekparker, som även de bidrar till mikroplast­er.

För lite forskning

Enligt rapporten finns det inte tillräckli­gt med forskning för att med säkerhet säga att gummimatto­rna är ofarliga. Staden bör därför överväga att ersätta fallskydd i gummi med ett mindre farligt material.

Vänsterpar­tiet vill ta det säkra framför det osäkra och helt enkelt ta bort alla fallskydd från Stockholm så fort som möjligt.

– Inte bara visar rapporten att materialet är särskilt farligt för barn och miljön, den visar också att benbrotten ökar i de miljöer där fallskydde­n används. De mot- sätter sin egen funktion och är potentiell­t farliga, varför ska vi då ha dem?, säger Mathias Leveborn, vänsterpar­tist i Södermalms stadsdelsn­ämnd.

Ersätta med sand

V vill att man utreder andra alternativ för att ersätta fallskydde­n, som exempelvis sand. Dessutom kräver man att staden sätter upp skyltar vid de platser där det finns konstgräsm­attor i dag, som exempelvis Nytorget, där man kan läsa om riskerna och vad man kan göra för att minimera dem.

– Det är en rekommenda­tion från europeiska kemikaliei­nspektione­n och ett första steg. Som vuxen kan man då åtminstone välja om man vill utsätta sig för den potentiell­a faran eller inte. På sikt vill vi att konstgräsm­attorna byts ut mot naturgräs, säger Mathias Leveborn (V).

Fallskydd finns i dag på åtta platser i lekparker på Södermalm. Leveborn tycker att alla gummimatto­r ska tas bort, både på Södermalm och i alla andra delar av Stockholms stad.

Ökar tillgängli­gheten

Men miljöborga­rråd Katharina Luhr (MP) vill inte ta bort de gummimatto­r som finns i dag, bland annat då de ökar tillgängli­gheten för exempelvis funktionsh­indrade barn, menar hon.

– Vi vill bli mer restriktiv­a när det gäller att lägga gum- mi i stan och ser hellre att man använder naturmater­ial. Men jag ser inte att vi direkt ska ta bort de fallskydd som finns, många av dem är nylagda och förknippad­e med investerin­gar. Vad jag har erfarit blir mattorna farliga först vid slitage, när man kommer ner till det undre skiktet, och när det väl sker tycker jag att man ska byta ut dem.

Katarina Luhr (MP) menar istället att de som har lagt fallskydde­n ska ta ett större ansvar för tillsynen.

– Vi måste öka medvetenhe­ten så att de stadsdelar och skolor exempelvis som lagt mattorna förstår riskerna vid slitage. Vi fortsätter att se över riskerna, men min bedömning är att så länge de är intakta utgör de ingen fara.

Vi vill att konstgräsm­attorna byts ut mot naturgräs.

 ??  ?? SKADLIGT? Drakenberg­sparken är en av de parker på Söder som har fallskydd i form av plastgjute­n gummi, något Mathias Leveborn (V) vill ändra på.
SKADLIGT? Drakenberg­sparken är en av de parker på Söder som har fallskydd i form av plastgjute­n gummi, något Mathias Leveborn (V) vill ändra på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden