Mitt i Södermalm

Staden kan missa 5 000 el-lånecyklar

- Per Brandt per.brandt@direktpres­s.se

Staden kommer inte ha några egna lånecyklar nästa år. Nu ska upphandlin­gen göras om. Och det är inte säkert att det blir några utlovade el-hyrcyklar i framtiden.

5 000 nya el-lånecyklar. För användning året om, dygnet runt. I både innerstad och ytterstad. Det basunerade trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) ut för ett år sedan.

Men upphandlin­gen överklagad­es och staden förlorade.

Och nu står det klart att har staden bestämt sig för att göra om upphandlin­gen. Det innebär att inga nya lånecyklar kommer att finnas på plats till våren 2019, troligen inte under hela året.

Att förlänga avtalet med nuvarande Citybikes ytterligar­e en gång, som gjordes i år, är inte lagligt enligt trafikdire­ktör Jonas Eliasson.

Istället kommer de som inte äger egen hoj få hålla tillgodo med de privata aktörer som finns.

– Vi kommer jobba med en ny upphandlin­g med det är svårt att veta när den är på plats, sedan får man tänka att den också kan bli överklagad. En realistisk gissning är nog 2020, säger Jonas Eliasson.

I nya upphandlin­gen kommer det med största sannolikhe­t vara ett krav att cyklar ska finnas i både inner- och ytterstad, dygnet runt och året om, enligt Jonas Eliasson. Det kommer också bli ett kortare avtal eftersom det var främst det staden fick bakläxa på.

Men det är inte säkert att det nya systemet kommer vara el- hyrcyklar. Det var inget krav i den förra upphandlin­gen. Inte heller antalet är hugget i sten.

– Förra gången var det inte ett krav, att det blev elhyrcykla­r var för att det gav extrapoäng i vår anbudsförf­rågan och de som vann maxade antalet el- cyklar. Men det var helt okej att ha vanliga trampcykla­r också. Vi håller just nu på med att gå igenom vår gamla anbudsförf­rågan och ser om det är något vi ska ändra, säger Jonas Eliasson.

 ?? FOTO: PATRIK WIRÉN ?? GÖRS OM. Så här såg de tänkta nya el-lånecyklar­na ut. Men hur det blir nästa gång återstår att se när staden ska göra om upphandlin­gen.
FOTO: PATRIK WIRÉN GÖRS OM. Så här såg de tänkta nya el-lånecyklar­na ut. Men hur det blir nästa gång återstår att se när staden ska göra om upphandlin­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden