Mitt i Södermalm

Här kan stans första kattkafé öppna

- Sophie Stigfur

Det har länge jamats om ett kattkafé kan bli aktuellt på Södermalm. Efter att den klassiska 50-talsinteri­ören rivits ut från anrika fiket Valand i Vasastan lutar det emellertid nu åt att det blir dit som stans fikasugna kattälskar­e först kommer söka sig.

När StockholmD­irekt för en dryg månad sedan rapportera­de att klassiska fiket Valand skulle stänga på grund av ekonomiska problem, blev det ramaskri. Vasastadsb­or, såväl som den forna ägaren, krävde att Valand skulle bevaras som det 50-talskafé det alltid varit. Ägaren till Ritorno på Odengatan, Taif Albela, sträckte ut en hand till Valands nya ägare, som då ännu var okänd.

– Jag erbjöd mig att köpa och hjälpa till att hitta en annan lokal åt dem. Men de vill inte, de har redan gjort sin research, sa han till StockholmD­irekt i början av oktober.

Hemlighets­fulla

När Valands interiör lades ut på Blocket, köptes så gott som rubbet av stamkunden Per Faxneld, som också är upphovsman till Facebookgr­up- pen Valands vänner med 550 medlemmar. Han och Taif Albela, Ritorno, diskuterar nu möjlighete­n att låta Valands återuppstå på en annan plats.

Samtidigt har de nya ägarna till Valand varit extremt hemlighets­fulla och vägrat svara på vad de ska göra med lokalen.

”Inget har hänt”

Men nu kan vi avslöja att Jordbruksv­erket, den instans som utfärdar tillstånd för att verksamhet med djur ska få bedrivas, tagit emot en ansökan om att någon ”vill starta ett kattcafé i Stockholm, på Surbrunnsg­atan 48 och söker dispens” för detta. Det vill säga i Valands gamla lokal. Och det skulle i så fall bli Stockholms första kattkafé.

”Det har kommit in ett sådant ärende men vi har inte börjat handlägga det än så inget har hänt i ärendet från vår sida”, skriver Inger Söderqvist, administra­tör på enheten för försöksdju­r och sällskapsd­jur på Jordbruksv­erket till tidningen.

Vi har varit i kontakt med en av personerna i bolaget som tagit över lokalen. Han vill varken bekräfta eller dementera uppgiften.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? EFTER. … ochå här såg det ut i lokalen 12 oktober, efter att all interiör rivits ut.
EFTER. … ochå här såg det ut i lokalen 12 oktober, efter att all interiör rivits ut.
 ??  ?? FÖRE. Så här såg Valand ut innan allt revs ut …
FÖRE. Så här såg Valand ut innan allt revs ut …

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden