Mitt i Södermalm

Därför tvingas SL sänka farten på gröna linjen

- Sophie Stigfur

Har du också upplevt att tågen på gröna linjen tycks röra sig i snigelfart om morgnarna? Då har du rätt. Här är anledninge­n.

Det är de tre linjerna som går ihop vid Skärmarbri­nk och Gullmarspl­an, linje 17 från Skarpnäck, linje 18 från Farsta strand och linje 19 från Hagsätra, som just nu går extra trögt på färden in mot stan under morgonrusn­ingen.

Enligt SL beror det dels på att dessa spår växlas ihop med varandra, vilket gör att förarna måste ta det extra lugnt och invänta att tågen framför åker iväg. Det blir helt enkelt kö.

Årstidsfrå­ga

Men att tågen kör långsammar­e i grundläget beror på årstiden, förklarar Claes Keis u, presskom m unika tör på trafikförv­altningen.

– Höstlöven som blåser ned på spåren mals ned under tågen till en gegga som blir snorhal, det kan jämföras med såpa. Det blir som en sås. Vi har folk som städar spåren så gott det går om nätterna och lägger även på en särskild pasta för bättre friktion, men det är en lurig årstid, säger han.

Förutom kampen mot lövhalkan får även vatten egenskapen att det i sig blir extra halt vid en temperatur på mellan 0 och 5 grader, berättar Claes Keisu.

Bromsar tidigare

Halkan innebär att förarna måste påbörja inbromsnin­garna tidigare än annars, vilket gör att restiden blir längre. Något som är svårt att påverka enligt Claes Keisu:

– Vi kör precis så mycket trafik som systemet klarar av och det är helt enkelt trångt på spåren just nu. Alternativ­et att köra färre tåg tror jag inte resenärern­a vill se. Folk får acceptera att åka några kilometer långsammar­e för att komma till jobbet under den här perioden på året.

Trafikstoc­kningen är som allra störst mellan 07.30 och 8.30. När höstlöven slutar falla och luften blir kallare kommer tågen också att åka med normalfart igen, intygar Claes Keisu.

På nästa sida kan du läsa reporter Sophie Stigfurs kommentar till hur den här artikeln blev till. Vi kör precis så mycket trafik som systemet klarar av och det är helt enkelt trångt på spåren just nu. Alternativ­et att köra färre tåg tror jag inte resenärern­a vill se.

 ?? ARKIVFOTO: ANDREAS ENBUSKE ?? SNORHALT. Tunnelbane­spåren är ”lite luriga” just nu enligt SL.
ARKIVFOTO: ANDREAS ENBUSKE SNORHALT. Tunnelbane­spåren är ”lite luriga” just nu enligt SL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden