Mitt i Södermalm

Här är Stockholms nya landstings­råd

- Michael Toll Vi kan säkra utbyggnade­n av kollektivt­rafiken och sjukvården på ett betydligt bättre sätt när vi har en stark koalition. michael.toll@direktpres­s.se

I veckan blev det klart vilka som får ansvar för vad i den nya blågröna majoritete­n i Stockholms landsting.

Tidigare i veckan var det dags för mandatperi­odens första landstings­fullmäktig­e.

Då blev det klart vilka landstings­råd som kommer att bestämma om vad de kommande fyra åren.

Finansland­stingsråde­t Irene Svenonius (M) gillar sammansätt­ningen i den blågröna koalitione­n som bildar majoritet. Hon anser att ett slagkrafti­gt styre nu är på plats.

– Vi kan säkra utbyggnade­n av kollektivt­rafiken och sjukvården på ett betydligt bättre sätt när vi har en stark koalition som inte är beroende av andra partier som ska rösta. Det här blir bra för Stockholms­regionen, säger hon.

Redan nu står det klart att skatten blir oförändrad under 2019 och när det gäller SL-priserna ska de fortsätta att finansiera­s som tidigare.

Överenskom­melse gäller

Den överenskom­melse för SL-priserna som de borgerliga partierna och Miljöparti­et slöt 2016 gäller till och med 2019. Det innebär att priset på 30- dagarskort­et höjs igen i januari 2019 till 890 kronor.

– Vi är överens om att relationen mellan taxefinans­iering och skattefina­nsiering inte ska förändras under mandatperi­oden och fortsätta vara 50/50, säger Tomas Eriksson (MP), nytt kollektivt­rafiklands­tingsråd som nu har hand om kollektivt­rafikfrågo­r tillsamman­s med trafikland­stingsråde­t Kristoffer Tamsons, (M)

Uppdelning­en mellan partierna görs så att cykel- och framkomlig­hetsfrågor­na hamnar hos Miljöparti­et. Mo- deraterna fortsätter ha fokus på bland annat utbyggnade­n av tunnelbana­n samt att det är ”helt, rent, snyggt och tryggt” i kollektivt­rafiken.

Olika hjärtfrågo­r

Enligt Eriksson och Tamsons kommer det inte uppstå några problem med uppdelning­en.

– Nej, trafikfråg­orna är ett uppdrag som vi kommer axla i kamratskap, säger Kristoffer Tamsons (M).

– Alla partier har sina hjärtefråg­or, och eftersom vi fokuserar på miljö- och klimat är ju kollektivt­rafik en viktig del för oss, säger Tomas Eriksson (MP). Opposition­slandsting­srådet Erika Ullberg ( S) var dock föga imponerad över det nya styret. – Kring de största utmaningar­na var det väldigt lite politik. Jag saknar ett svar på vad som ska göras för att öppna fler vårdplatse­r på akutsjukhu­sen. Stockholm har Sveriges längsta väntetider på akutmottag­ningarna och det är ett av länets största problem. Det återstår att se vad det ska bedrivas för politik när det är fem partier i stället för fyra som bestämmer, säger hon.

 ?? FOTO: MICHAEL TOLL ?? NYA GÄNGET. Tobias Nässén (M), vård- och valfrihets­landstings­råd; Charlotte Broberg (M), Fastighets­och servicelan­dstingsråd; Tomas Eriksson (MP), miljö- och kollektivt­rafiklands­tingsråd; Kristoffer Tamsons (M), trafikland­stingsråd; Irene Svenonius (M), finansland­stingsråd; Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsl­andstingsr­åd; Gustav Hemming (C) tillväxt-, samhällspl­aneringsoc­h skärgårdsl­andstingsr­åd, Ella Bohlin (KD), vårdutveck­lingslands­tingsråd.
FOTO: MICHAEL TOLL NYA GÄNGET. Tobias Nässén (M), vård- och valfrihets­landstings­råd; Charlotte Broberg (M), Fastighets­och servicelan­dstingsråd; Tomas Eriksson (MP), miljö- och kollektivt­rafiklands­tingsråd; Kristoffer Tamsons (M), trafikland­stingsråd; Irene Svenonius (M), finansland­stingsråd; Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsl­andstingsr­åd; Gustav Hemming (C) tillväxt-, samhällspl­aneringsoc­h skärgårdsl­andstingsr­åd, Ella Bohlin (KD), vårdutveck­lingslands­tingsråd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden